Een logo ontwerpen, wat komt er allemaal bij kijken en waar moet je aan denken?

Een logo ontwerpen, wat komt er allemaal bij kijken en waar moet je aan denken?

Een logo – wat is het precies? Wat is een beeldmerk en de toegevoegde waarde hiervan? Wat is een woordmerk, is het belangrijk? Waarom is een logo überhaupt nodig? Waar dient een goed logo aan te voldoen?

Een logo is een grafisch ontwerp dat een bedrijfs- of merknaam of persoon vertegenwoordigd. Wie ben jij? Wat doe jij? Kun je meteen in 1 oog opslag zien dat iemand een klus bedrijf is of een designer of binnenhuis architect? Als een logo duidelijk en “recht voor zijn raap” is, laat je meteen een leuke eerste indruk achter.

Wat is het verschil tussen een logo, beeldmerk en woordmerk?

Snelle visuele herkenning van een logo waar je eigenlijk naar op zoek bent kunnen we als beste voorbeeld de grote gele M langs de weg als voorbeeld nemen. 1 letter, geen eens een woord maar iedereen weet waar deze grote gele M voor staat zonder dat we er ook maar een woord aan te hoeven besteden deze M van meer details te voorzien.

Een woordmerk daar in tegen bestaat, zoals het al zegt, uit letters, denk bijvoorbeeld aan Coca Cola, er verandert eigenlijk nooit iets aan, soms spelen de reclame makers ermee maar iedereen weet waar Coca Cola voor staat. Maar weet jij dat meer dan de helft van het assortiment van Coca Cola uit gezonde drankjes bestaat? Nee? Hier hebben ze weer andere woordmerken voor! Zoals Chaudfontaine, lekker water ook geproduceerd door Coca Cola.

Terug naar wat er komt kijken bij het ontwerpen van een logo.

Een beeldmerk kan uit van alles bestaan (afbeelding, symbool, figuurtje of abstract vormpje) en zo behalve herkenbaarheid veel betekenis, symboliek, sfeer of karakter verlenen aan een logo. Het logo dient eigenlijk een uniek iets te zijn, en kan behalve merknaam en afbeelding ook een pay-off, beschrijving of slogan bevatten (wat het bedrijf doet, waar het voor staat).

De onderlinge positie en verhouding van tekst- en beeldelementen in een logo kunnen variëren. Daarom moeten ze voor belangrijke toepassingen worden vastgelegd. In een effectieve huisstijl zijn al deze elementen met elkaar verweven in logische samenhang. Zo ondersteunt alles waar het logo in of op voorkomt in kleur, materiaal en vorm de uitstraling van de bedrijfsidentiteit. Veranderingen van een of meer elementen moeten erop gericht zijn de samenhang te bevorderen van het ontwerp en zo ook van de juiste uitstraling van de organisatie.

Eisen waar een logo aan moet voldoen

Een goed logo is een waardevol bezit dat door veel bedrijven en organisaties gekoesterd wordt. Voorop staat dat de identiteit nu en in de toekomst ondubbelzinnig moet worden overgebracht. Daarom worden veranderingen in het logo doorgaans met grote voorzichtigheid aangebracht.

Goede logo’s die hun waarde bewezen hebben (de grote gele M), voldoen in het algemeen aan de volgende kenmerken:

  • Eenvoud (herkenbaar)
  • Originaliteit (onderscheidend)
  • Duurzaamheid (niet aan trends onderhevig)
  • Toepasbaarheid (bruikbaar in verschillende toepassingen)
  • Reproduceerbaarheid (ook heel klein of op een fotokopie herkenbaar)
  • Effectiviteit (aansprekend)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *