Wat is accessibility?

Wat is accessibility?

Wat is accessibility?

Accessibility wordt ook wel toegankelijkheid genoemd en wordt gebruikt om de kwaliteit van webpagina’s te doen verbeteren voor mensen met bijvoorbeeld een beperking. Dit kan bijvoorbeeld een motorische beperking zijn, maar ook een audio visuele beperking, een verstandelijke beperking of bezoeken in leer en/of taalachterstanden. Maar wat is het nu precies en welke relatie heeft accessibility met zoekmachine optimalisatie? Hierover lees je hieronder meer.

Als je namelijk bezig bent met het ontwikkelen van een website dien je rekening te houden met je primaire doelgroep. Als je een doelgroep hebt zonder een beperking kan de pagina enorm snel worden ontwikkeld, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je een website wilt hebben die voor een grote groep beschikbaar dient te zijn. Neem als voorbeeld een algemeen nut of een specifieke doelgroep website. Over het algemeen worden hier accessibility functies geïntegreerd om zodoende voor een grote toegankelijkheid te zorgen.

Hoe kun je het verbeteren?

Als je wat wilt doen aan accessibility is het goed om bijvoorbeeld teksten te optimaliseren door screenreaders die tekst voorlezen zodat je mensen met een visuele beperking kunt helpen. Daarnaast is het ook goed om alternatieve tekst in afbeeldingen te verwerken en om audio te voorzien van ondertiteling zodat mensen met een gehoorbeperking als nog je website kunnen raadplegen.

Zoals je wellicht uit bovenstaande kunt opmaken is het maken van een website die voldoet aan alle eisen van accessibility enorm lastig en daarom is het altijd goed om op voorhand te kijken of je doelgroep voldoende geschikt is om zoveel tijd in te steken. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het zeker niet aan te raden om hiervoor te kiezen.

Schakel een specialist in

Als je jouw website meer wilt laten doen op het gebied van accessibility is het goed om hiervoor een specialist in te schakelen. Als je namelijk besluit een specialist in te  schakelen weet je zeker dat je de beste kwaliteit krijgt en dat is natuurlijk wel zo prettig. Je wilt immers zoveel mogelijk mensen met je website aanspreken en hierbij speelt accessibility een grote rol bij. Meer vragen? Neem gerust contact met ons op en laat je informeren naar de mogelijkheden van accessibility voor jouw website.