Wat is aspect ratio?

Wat is aspect ratio?

Wat is aspect ratio?

Als we het over aspect ratio hebben, dan bedoelt men hiermee de verhouding van de breedte van een afbeelding tot de hoogte. Je beeldscherm heeft bijvoorbeeld ook een aspect ratio. Dat geldt niet alleen voor het beeldscherm van je laptop of voor je monitor, maar ook voor je televisiescherm. Het is vaak mogelijk om het aspect ratio van een scherm anders in te stellen. Afbeeldingen zullen dan niet langer het hele scherm in beslag nemen, of juist beter op het scherm aansluiten.

Een aspect ratio geeft de verhoudingen makkelijk aan

Normaal gesproken drukken we de formaten van een afbeelding uit in pixels. Zo kun je bijvoorbeeld een beeldscherm hebben van 1920 bij 1280 pixels. Het aspect ratio van dit beeldscherm is 16:9. Afbeeldingen met dezelfde aspect ratio kun je eenvoudig opschalen, zodat deze het hele beeldscherm bedekken. Om die reden kan het handig zijn om het aspect ratio van een afbeelding te weten.

De aspect ratio berekenen

De aspect ratio bereken je door de verhoudingen te delen, waardoor je een zo klein mogelijk getal als uitkomst krijgt. De verhouding 16:8 bestaat bijvoorbeeld niet, je zou dan de verhouding 2:1 krijgen. 16:9 is wel een bestaand aspect ratio, omdat je deze getallen niet beiden nog eens door hetzelfde getal kunt delen.

Waarvoor wordt de aspect ratio gebruikt?

De aspect ratio wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo zal een programmeur bijvoorbeeld rekening houden met de aspect ratio van een scherm als hij een responsive website in elkaar zet. Een responsive website is een website die zich aanpast aan het apparaat waarop de website geopend wordt. Belangrijk is dus dat de verhoudingen van een afbeelding kloppen. Je kunt een afbeelding opschalen, maar de verhoudingen mogen niet aangepast worden. Dan zal de afbeelding er namelijk niet meer zo mooi uitzien.

 

Een afbeelding moet dus opgeschaald worden en kan in bepaalde gevallen worden bijgesneden. Het is niet mogelijk om een afbeelding dynamisch te schalen naar de afmetingen van het scherm. Dit omdat de aspect ratio van veel schermen verschilt. De aspect ratio van je smartphone zal bijvoorbeeld heel anders zijn dan die van je laptop.