Wat is contextafhankelijk?

Wat is contextafhankelijk?

Wat is contextafhankelijk?

Contextafhankelijk heeft te maken met een element dat afwijkt van de norm. Het element wijkt dus af van de context. Dit betekent dat een stukje content kan afwijken van het onderwerp en zijn eigen weg inslaat. Contextafhankelijk wordt vaak gebruikt in de software wereld om de functionaliteit aan te passen van bepaalde software. Het gaat erom dat de relevantie van een context wordt aangepast zodat deze weer goed is voor de ontwikkelaar. In plaats van statische functionaliteit zorgt contextafhankelijk ervoor dat de relevantie goed wordt aangepast. Dit is voor een ontwikkelaar heel erg fijn en dit scheelt hem veel tijd en geld. Deze functie verandert ook de omgeving van de software en zorgt ervoor dat alles weer soepel loopt.

 

Waarvoor te gebruiken?

Je kan het gebruiken voor bijvoorbeeld een virtuele community. Bij een virtuele community heb je veel mensen in een bepaalde omgeving. Dit moet natuurlijk allemaal zo soepel mogelijk lopen. Dan kan je met contextafhankelijk de omgeving goed aanpassen zodat de relevantie weer helemaal klopt. Dit kan ook met een offline omgeving bijvoorbeeld op je werk of zelfs op je school of thuis. Voor een ontwikkelaar is het moeilijk om met deze context te werken. Je hebt hier veel skills voor nodig en je moet er veel over weten. Als je het eenmaal kan is het daar in tegen weer makkelijk en is het super belangrijk. Je kan dan veel dingen doen in de software wereld en deze dingen ook oplossen en eventueel beter maken.

 

Wat wordt er bedoeld met een dynamische context?

Een dynamische context zorgt ervoor dat je veel onnodige dingen niet hoeft te zien. Dit kan je bijvoorbeeld zien in een gps-software. Deze laat je zien waar je heen moet rijden. Maar de software laat alleen maar de weg zien. De software laat niet de bomen en de huizen zien die naast we weg staan. Zo zorgt de dynamische context ervoor dat jij je alleen hoeft te focussen op hetgeen wat het er toe doet, en dat is de weg. Daarom is een dynamische context heel belangrijk als je je zelf moet concentreren op, maar 1 ding.