Wat is een 404 pagina

Wat is een 404 pagina

Wat is een 404 pagina

Je herkent het wel, je gaat naar een website en komt een 404 pagina tegen. Wat betekent het eigenlijk als je een 404 foutmelding krijgt en hoe voorkom je als eigenaar van een website dat bezoekers deze pagina te zien krijgen? Een 404 foutmelding is eigenlijk een code die aangeeft dat de bezoeker geen verbinding kan maken met de server waardoor de zoekopdracht niet gevonden kan worden.

Wanneer je via HTTP communiceert wordt er dus een antwoord gegeven op de vraag die je stelt. Veelal is dit een verzoek om via een webbrowser een pagina te openen. De eerste 4 in de foutmelding staat voor dat de fout bij de bezoeker vandaan komt. De 04 geeft de specifieke fout aan. De code 04 staat voor not found waarmee wordt aangegeven dat de gezochte pagina niet gevonden kan worden.

Hoe kan je deze fout voorkomen?

Over het algemeen komen de 404 fouten voor als je pagina’s in het verleden hebt geplaatst en deze nu worden verplaatst of geheel worden verwijderd van de server. Als je besluit om de pagina te gaan verplaatsen is het altijd goed om met een 301 redirect te werken waardoor oude pagina’s doorverwezen kunnen worden zonder een 404 foutmelding. Daarnaast is het ook goed om te melden dat het toepassen van een 301 redirect de meest optimale keuze is als het gaat om zoekmachine optimalisatie omdat de autoriteit dan over wordt gedragen naar de nieuwe pagina. Bestaat een pagina niet meer? Dan moet er altijd gekeken worden of er een 410 Gone code wordt gegeven. Over het algemeen is hier extra configuratie aan de server kant vereist, waardoor dit niet vaak wordt gedaan.

Let op bij nood

Het is tevens goed om te melden dat een 404 foutmelding niet hetzelfde is als een DNS fout. Als je namelijk een DNS fout hebt, dan bestaat de gevraagde locatie niet terwijl bij de 404 deze wel wordt gevonden, maar er geen informatie opgevraagd kan worden. Het advies hierbij is om een eigen 404 fout pagina te ontwerpen met een standaard melding. Het is natuurlijk altijd aan te raden om ervoor te zorgen dat je geen 404 foutmeldingen op je website hebt, maar als deze dan voorkomen is het goed om het leed van de bezoeker te doen verzachten. Probeer daarom een eigen 404 pagina te ontwerpen met een soort easter egg waardoor je de bezoeker nog triggert om verder te kijken op de website.