Wat is een affiliate programma?

Wat is een affiliate programma?

Wat is een affiliate programma?

Wat een affiliate programma is? Het is een manier om vraag en aanbod samen te brengen. Om dat helder te krijgen gaan we even terug naar de basis. De consument bezoekt een website en ziet de koppeling, een koppeling die verwijst naar een verkoopprogramma op een andere website. Wordt er een product verkocht, dan zal de eigenaar van de website daarvoor een commissie krijgen.

Welke partijen zijn bij een affiliate programma betrokken?

In dit proces staat de beheerder dus tussen de website en de verkoper. In totaal heb je met vier partijen te maken in dit proces; de verkopende partij, het netwerk dat het affiliate programma aanbiedt, de publicist die op zijn website de koppeling plaatst en de klant die via de link uiteindelijk een product koopt. De verkopende partij en het netwerk dat het affiliate programma aanbiedt, kan dezelfde partij zijn.

Alibaba en Amazon hebben een eigen netwerk en werken niet met tussenpersonen

Bij een affiliate programma is lang niet altijd sprake van tussenpersonen. Kijk je naar de grotere webshops zoals bijvoorbeeld Alibaba en Amazon, dan zie je dat die een eigen netwerk onderhouden. Deze wijze van promotie zorgt voor meer zichtbaarheid van zowel product als dienst. Dit dus zonder dat ze er direct geld voor hoeven neer te leggen. En dat is bij het adverteren wel het geval. Vandaar dus dat deze partijen liever voor een affiliate programma kiezen.

In ons land kennen we vooral de programma’s van Bol.com en Coolblue

In ons land is met name het programma van Bol.com erg populair. Het programma geldt bij Bol.com voor alle producten. Ook een grote speler als Coolblue heeft een eigen programma. Dan zijn er verder nog partijen als Tradetracker, Daisycon en Tradedoubler. Steeds kan het aanbod van merken en producten sterk verschillen. Voor de beheerder van een website is een dergelijk programma een mooie manier om wat extra inkomen te genereren. Het is in elk geval een feit dat de beloning per transactie hoger ligt dan wanneer deze mensen kiezen voor banners. Overigens moet de beheerder van de website wel zorgen voor een goed podium in de vorm van een website dus, een link en teksten. Het vergt dus wel degelijk enige inspanning van de beheerder van de website.