Wat is een API?

Wat is een API?

Wat is een API?

API is een afkorting voor Application Programming Interface. Met behulp van een API is het mogelijk om verschillende programma’s met elkaar te laten communiceren. Zo maken API’s het bijvoorbeeld mogelijk om een server en een client-applicatie met elkaar te laten communiceren. API’s hebben echter nog veel meer toepassingen. Hoogstwaarschijnlijk maak je iedere dag wel gebruik van diverse API’s, maar dit heb je niet door.

Een API om betalingen mogelijk te maken

Webshops maken onder andere veel gebruik van API’s. Dankzij een API is het mogelijk om de webshop te laten communiceren met een betaalsysteem. Een klant kan op deze manier afrekenen, zonder dat een webshop al zijn gegevens zal ontvangen. API’s kunnen webverkeer dus ook veiliger maken.

Een API voor je eigen website

Heb je een webshop, dan kun je dus een API gebruiken om ervoor te zorgen dat klanten eenvoudig af kunnen rekenen. Er zijn echter nog veel meer doeleinden waarvoor je een API in de website kunt plaatsen. Doe je bijvoorbeeld aan affiliate marketing? Dan zijn er vaak ook API’s waarmee je eenvoudig bepaalde vergelijkers of producten in je website kunt integreren. API’s zorgen ervoor dat je je website eenvoudig kunt uitbreiden, zonder dat je hiervoor je eigen code hoeft te schrijven. Echter, is een API wat anders dan een plugin. We spreken alleen van een API als het om een stuk code gaat die het mogelijk maakt om te communiceren met een ander programma, een andere applicatie of een server.

Je website uitbreiden met een API

Het is geen gek idee om je website uit te breiden met een API. Er is namelijk al ontzettend veel code geschreven. Zou een programmeur ieder stukje code opnieuw moeten schrijven, dan ben je erg duur uit als je een website laat maken. Kies je ervoor om API’s te gebruiken, dan kun je gemakkelijk een werkende code in je website integreren. Belangrijk is wel om alleen gebruik te maken van API’s van betrouwbare aanbieders. Een webdesigner kan je helpen om een API op je website te plaatsen. Wil je gebruik maken van een specifieke API, dan is het aan te raden om dit te bespreken met een expert.