Wat is een boilerplate?

Wat is een boilerplate?

Wat is een boilerplate?

Boilerplate is een begrip dat vooral veel door programmeurs gebruikt wordt. Boilerplate is namelijk een term die we gebruiken voor code die vaak is toe te passen en nauwelijks tot geen wijzigingen nodig heeft. Het is dus een stukje code die binnen verschillende grotere codes van belang kan zijn. Door een boilerplate code te gebruiken, boekt een programmeur sneller vooruitgang. Hij hoeft de code zo namelijk niet nog eens uit te typen. Zou er geen boilerplate code bestaan, dan zou een programmeur iedere code compleet zelf moeten schrijven.

Hoe werkt boilerplate?

Door middel van codes kan een programmeur een computer een opdracht geven. Achter alle programma’s die we gebruiken zit een code. Een nieuwe applicatie zal dus ook geprogrammeerd moeten worden. Sommige stukjes code zien we erg vaak terug. Doordat een programmeur gebruik kan maken van boilerplate code, hoeft hij de code niet zelf in te tikken. Met behulp van een compiler kan een geschreven code omgezet worden in een programma. Vaak worden de codes direct in de compiler geschreven. Een aantal van deze compilers ondersteund ook boilerplate code.

Waar is de naam boilerplate van afkomstig?

Boilerplate is een term die al een langere tijd bestaat. Deze term is namelijk afkomstig van krantenartikelen. Veel kranten hadden een aantal artikelen die overeenkwamen. Deze artikelen werden gedrukt door middel van een drukpers met metalen platen. Die platen werden boilerplates genoemd. De naam boilerplate is dus van die metalen platen afkomstig. Boilerplate code heeft deze naam gekregen, omdat deze code met de krantenartikelen gemeen heeft dat het vaker gebruikt kan worden.

Boilerplate code in websites

De voorkant van een website wordt grotendeels in HTML geschreven. Ook voor HTML geldt dat er veel boilercode gebruikt wordt. Zo heeft iedere HTML-pagina ongeveer dezelfde basis. Bovendien zijn er veel tools waarmee je een webdesign kunt maken zonder kennis van programmeren. Deze tools zullen dan op de achtergrond een HTML-code samenstellen of wijzigen. Hiervoor wordt veel gebruik gemaakt van boilerplate code. Denk bijvoorbeeld aan de standaard WordPress-editor. Binnen die editor is het mogelijk om standaard HTML-objecten te plaatsen. Die komen ook tot stand door middel van boilerplate code.