Wat is een bookmark?

Wat is een bookmark?

Wat is een bookmark?

Bookmark is het Engelse woord voor bladwijzer. Een bladwijzer is oorspronkelijk een hulpmiddel dat je kunt gebruiken om interessante pagina’s in een boek eenvoudig terug te vinden. Stop je met lezen, dan leg je een bladwijzer in het boek en klap je het boek dicht. Op die manier hoef je geen paginanummers te onthouden en kun je de volgende keer eenvoudig verder gaan waar je gebleven was. Ook in de online wereld is het mogelijk om een website op te slaan als bookmark.

Een bookmark in je browser

Een bookmark in jouw browser heeft veel weg van een traditionele bladwijzer. Je kunt een pagina als ‘bookmark’ markeren mocht je het een interessante pagina vinden. Wanneer je dit doet onthoudt jouw browser de URL en kun jij de pagina gemakkelijk terugvinden. Op die manier hoef je dus niet iedere pagina zelf te onthouden of op te schrijven. Binnen alle populaire browsers is het mogelijk om een bookmark toe te voegen. Het kan zijn dat er aan deze feature een iets andere naam wordt gegeven door de Browser. Zo worden bookmarks ook wel gewoon bladwijzers of favorieten genoemd. Het idee blijft echter hetzelfde.

Een pagina lokaal bewaren

Door een interessante pagina als bookmark op te slaan, kun je de pagina eenvoudig nog eens openen op een ander moment. Vind je een pagina zo interessant dat je deze graag bewaart? Dan kan het soms een beter idee zijn om de pagina te downloaden als HTML-bestand. Met een bookmark onthoud je browser namelijk alleen de URL. Als een webmaster bijvoorbeeld zou besluiten om de pagina offline te halen, kun je de pagina niet meer zien. Zou je de pagina lokaal opslaan, dan is dit wel mogelijk.

Bookmarks die gedeeld worden op de cloud

Als je voorheen een website als bookmark aanmerkte op je computer, was de website nog niet als bookmark terug te vinden zijn op jouw smartphone. Tegenwoordig is het vaak wel mogelijk om bookmarks op verschillende apparaten in te zien en met elkaar te synchroniseren. Deze informatie wordt vaak gedeeld via de zogenaamde ‘cloud’.  De cloud heb je hoogt waarschijnlijk wel eens van gehoord. Hier komen bepaalde bestanden en berichten in terecht die vanuit jouw smartphone of een ander device zijn opgeslagen of verstuurd. Maak je gebruik van de cloud en merk je een pagina onderweg op je smartphone als bookmark aan? Dan kun je ervoor kiezen om die content later nog eens rustig terug te lezen op je computer.