Wat is een bookmark?

Wat is een bookmark?

Wat is een bookmark?

Bookmark is Engelstalig voor bladwijzer. Een bladwijzer is oorspronkelijk een hulpmiddel dat je kunt gebruiken om interessante pagina’s in een boek eenvoudig terug te vinden. Stop je met lezen, dan leg je een bladwijzer in het boek en klap je hem dicht. Op die manier hoef je geen paginanummers te onthouden en ga je de volgende keer eenvoudig verder waar je gebleven was. Ook in je browser is het mogelijk om een website op te slaan als bookmark.

Een bookmark in je browser

Een bookmark in je browser heeft veel weg van de traditionele bladwijzer. Je kunt een pagina als bookmark aanmerken, zodat je browser de URL onthoudt. Op die manier hoef je dus niet iedere URL zelf te onthouden. Binnen alle populaire browsers is het mogelijk om een bookmark toe te voegen. Soms wordt er aan deze feature een iets andere naam gegeven. Zo worden bookmarks ook wel gewoon bladwijzers of favorieten genoemd. Het idee blijft echter hetzelfde.

Een pagina lokaal bewaren

Door een interessante pagina als bookmark op te slaan, kun je de pagina eenvoudig nog eens openen op een ander moment. Vind je een pagina zo interessant dat je hem graag bewaart? Dan kan het soms een beter idee zijn om de pagina te downloaden als HTML-bestand. Met een bookmark onthoud je browser namelijk alleen de URL. Als een webmaster bijvoorbeeld zou besluiten om de pagina offline te halen, kun je de pagina niet meer zien. Zou je de pagina lokaal opslaan, dan is dit wel mogelijk.

Bookmarks die gedeeld worden op de cloud

Als je vroeger (een aantal jaar terug) een website als bookmark aanmerkte op je computer, zou de website nog niet als bookmark terug te vinden zijn op je smartphone. Tegenwoordig is het vaak wel mogelijk om bookmarks op verschillende apparaten in te zien en met elkaar te synchroniseren. Deze informatie wordt vaak gedeeld via de cloud. Maak je gebruik van de cloud en merk je een pagina onderweg op je smartphone als bookmark aan? Dan kun je ervoor kiezen om die pagina later nog eens rustig terug te lezen op je computer.