Wat is een cataloguswinkel?
Een cataloguswinkel is een winkel waar je dingen kunt bestellen. Dit betekent niet dat je je aangekochte producten kan meenemen naar huis. Het betekent dat je kunt kijken en producten kunt kopen en naar aankoop kan ophalen op een distributiepunt of een echte winkel. Deze manier van verkopen is niet heel erg beroemd, maar wordt vooral toegepast bij winkels met hele dure spullen. Hierbij heb ik over dure horloge merken of dure kledingmerken. Een voorbeeld hiervan is de louis Vuitton winkel in Amsterdam. Hier kan je een product bestellen, maar niet meenemen dit duurt altijd wel eventjes. Dit kan voor je bedrijf heel erg handig zijn omdat je als winkel dan niet veel oppervlakte nodig hebt voor een magazijn. Zo hou je meer plek over voor je winkel. Dit is bijvoorbeeld een voordeel als er ingebroken wordt in je winkel. Dan kan niet je hele magazijn worden leeggehaald. Op deze manier heb je veel minder risico en verlies je minder geld.
Waarom zijn er veel minder cataloguswinkels?
Er zijn veel minder van dit soort winkels wereldwijd. Dit komt voornamelijk door de webshops die allemaal zijn opgesteld, als voorbeeld de Wehkamp en Amazon. Veel meer mensen kiezen ervoor om lekker thuis te zitten en hun producten te bestellen online. Dit is voor de mensen makkelijker dan helemaal naar een winkel te rijden en de producten daar te kopen. In principe is een cataloguswinkel een webshop, maar dan van vroeger. Dit komt doordat je het product niet gelijk in ontvangst mag nemen. Alleen in het tijdperk van internet is een webshop natuurlijk veel makkelijker dan een echte winkel.
Echte reden ontstaan cataloguswinkels
De reden waarom deze winkels zijn ontstaan komt door de minimumprijs van producten. Er werd vroeger een regel toegepast die winkels verplichte een minimumprijs op te stellen voor zijn producten. Een cataloguswinkel hoefde dit dus niet te doen en stond hier los van. Hierdoor konden deze bedrijven minder vragen voor hun producten en zo op deze manier veel meer klanten krijgen dan andere bedrijven. Dit zorgde er natuurlijk voor dat deze bedrijven veel meer winst konden maken dan de andere.