Wat is een decision making unit?

Wat is een decision making unit?

Wat is een decision making unit?

Een decision making unit is in principe een team de belangrijke beslissingen maakt. Dit kunnen allerlei verschillende soorten beslissingen zijn die van belang zijn met het runnen van een onderneming. Dit team maakt vooral beslissingen op gebied van inkoop van goederen en misschien diensten. Er zijn 6 kerntaken die moeten uitgevoerd worden door meestal 1 persoon. Dit ligt er natuurlijk aan hoe groot het decision making unit is. Dit hangt ervan af hoe groot de onderneming is en hoeveel budget er is. De 6 rollen die uitmaken van dit team zijn onder andere een gebruiker. Dit zijn de gebruikers die gebruik maken van de diensten en goederen die aangeboden worden. Deze mensen hebben behoeftes en hebben dus invloed op het aanbod van de onderneming.

De tweede rol is influencer, dit zijn mensen die voorwaarden kunnen stellen en daarmee het inkoopproces kunnen beïnvloeden van de inkopen. De koper is nog een rol, deze koper onderhandelt als het ware met de groothandel of leverancier. Hierbij overleggen ze over de prijs en de hoeveelheid die moet besteld worden. Daarnaast bespreken ze ook wanneer de betaling plaatsvindt en wanneer de inkopen binnen komen bij het bedrijf. Daarnaast heb je een beslisser die uiteindelijk bepaalt wat er gaat gebeuren en wat er besteld gaat worden. Dit is een belangrijke rol in het team die door een slim iemand moet worden uitgevoerd. Daarna heb je de coördinator die alles in de gaten houdt en het proces zo soepel mogelijk wilt laten verlopen.

Wanneer wordt dit team ingezet?

Het team kan in principe altijd worden ingezet als er wat gekocht moet worden. Daarnaast zijn meestal niet alle 6 de rollen nodig maar kan je een paar rollen overslaan. Daarnaast kijken ze of ze een van de inkooporders kunnen herhalen voor een soepel proces. Daarnaast kan het team worden ingezet als er een fout is gemaakt. Mocht er een fout zijn gemaakt met een inkoop kunnen ze dit aanpassen en de fout herstellen. Op deze manier krijgt je onderneming gewoon de inkopen en kan je weer verder gaan met je werk.