Wat is een epiloog?

Wat is een epiloog?

Wat is een epiloog?

Een verhaal kan een epiloog en een proloog hebben. Een proloog heb je aan het begin, een epiloog aan het eind. Een epiloog kan op verschillende manieren worden ingericht. Heeft het verhaal zich bijvoorbeeld in het verleden afgespeeld? Dan kan er in de epiloog worden verteld hoe het vandaag de dag met de mensen uit het verhaal gaat. Een epiloog is overigens niet hetzelfde als een nawoord. Een nawoord wordt namelijk verteld vanuit de auteur. Dit hoeft bij een epiloog niet per se het geval te zijn.

Een epiloog is niet noodzakelijk

Een epiloog is overigens geen verplichting. Een verhaal kan ook zonder epiloog geschreven worden. Dit kan bijvoorbeeld een goed idee zijn als de auteur het verhaal nog een vervolg wil geven. Een open einde kan dan soms een goed idee zijn. Een epiloog kan als voordeel hebben dat het verhaal op deze manier mooi wordt afgesloten. Het kan soms ook nadelen hebben. Zo kan een epiloog soms exact vertellen wat er na het verhaal gebeurt, waardoor een lezer hier zelf niet meer over kan nadenken. Bovendien is er dan geen sprake meer van een open eind. Een vervolg kan dan onwaarschijnlijker worden.

Een epiloog wordt soms ook vanuit een karakter geschreven

Soms is een epiloog een monoloog van een karakter uit het boek. Dit kan zelfs het geval zijn wanneer de rest van het werk vanuit een hele andere perceptie geschreven is. Het kan de lezer bijvoorbeeld een goed beeld geven van de denkwijze van een karakter. Het kan het handelen van de hoofdpersoon bijvoorbeeld beter verklaren. Het kan de lezer ook voldoening geven om te lezen hoe de hoofdpersoon zich voelt nadat het verhaal is geƫindigd.

Een epiloog of vooruitblik

Een epiloog is overigens anders dan een vooruitblik op het volgende deel van een verhaal. Zie je in een film na de aftiteling bijvoorbeeld wat er in een volgende film zal gebeuren, dan is dit niet per se een epiloog. Een vooruitblik, ook wel stinger genoemd, wordt namelijk ook gebruikt om ervoor te zorgen dat het volgende deel bekeken of gelezen wordt. Dat is niet per se het doel van een epiloog.