Wat is een extensie?

Wat is een extensie?

Wat is een extensie?

Een extensie is een ander woord voor een uitbreiding, het begrip komt van het Engelse woord ‘extension’ en wordt op verschillende manieren gebruikt.

Een direct antwoord op de vraag: wat is een extensie? kunnen wij dan ook niet direct geven. Echter kunnen wij jou onderstaand wel uitleggen welke soorten extensies er allemaal zijn. Wij hopen jou hiermee het begrip op de juiste en op een duidelijk manier uit te leggen.

Een domein

Wanneer we het hebben over een domeinnaam, dan hebben we het over de naam van een website. Echter staat er achter deze naam ook een extensie. In dit geval is de extensie die wordt gebruikt dan bijvoorbeeld ‘.nl’ of ‘.com’. Voor welke extensie je kiest kan verschillende redenen hebben. Verkoop jij alleen in Nederland, dan is het aan te raden om voor ‘.nl’ te kiezen, zo komen er vooral Nederlanders op jouw website terecht en zul jij geen onnodige bezoekers krijgen. Verkoop jij  jouw producten ook internationaal, dan is ‘.com’ een betere optie, zo kunnen mensen vanuit verschillende landen gemakkelijk op jouw website terecht komen. Wat ook tot de mogelijkheden behoort is om voor de extensie ‘.net’ te kiezen. Dit kan een goede optie zijn als jouw domeinnaam al door iemand anders gebruikt wordt met ‘.nl’ als extensie. Zo kun je toch de domeinnaam hebben die jij graag wil gebruiken, maar dan net even anders.

Een bestand

Achter de naam van een bestand kan ook een extensie staan, neem bijvoorbeeld een Word bestand. Stel, je hebt een onderzoek geschreven over de woningmarkt en je noemt het bestand ‘woningmarkt anno nu’. Dan komt er achter de naam van dit bestand – woningmarkt anno nu – .doc te staan omdat het een Word document is. Is het een PDF bestand? Dan zal er achter de naam .PDF komen te staan. Ook dit zijn voorbeelden van extensies!

Een tool

Wanneer jij op zoek bent naar een bepaalde tool – zoals de Google language tool – kan dit ook gezien worden als een extensie. Mocht je deze tool op Google Chrome downloaden, voeg je deze toe als een extensie. De Google language tool wordt bijvoorbeeld gebruikt als een soort spelling en grammatica controle, een soort van autocorrectie dus. Dit is dus ook een extensie.