Wat is een sitemap?

Wat is een sitemap?

Wat is een sitemap?

Ben jij bezig met het optimaliseren van jouw website zodat deze hoger in Google terecht komt? Dan zul je merken dat je vaak met de term  ‘sitemap’ in aanmerking komt. Sitemap is namelijk een lijst met alle pagina’s van een website waardoor de structuur van de website goed wordt aangegeven zijnde een navigatiestructuur. Hierbij is het goed om te benoemen dat er websites zijn die de sitemap visualiseren voor de bezoeker waardoor het voor webdesigners en zoekmachines inzichtelijk is hoe een bepaalde website geïndexeerd dient te worden. Maar wat is een sitemap precies en waar moet jij rekening mee houden zodra je te maken krijgt met een sitemap? Daarover lees je hieronder meer!

Definitie van een sitemap

Als we kijken naar een website, bestaan de meeste websites uit een hoofdpagina met daarbij behorende sub-pagina’s. Over het algemeen gaat het om een ‘boomstructuur’ met vertakking aan gerelateerde pagina’s die vervolgens gebundeld worden. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van backlinks. Hierbij vormt de sitemap de basis voor een webdesigner om een website in een goede structuur te gieten. Door een heldere sitemap te hebben, zul je merken dat de gebruiker eenvoudig door de website heen kan navigeren, om zodoende de juiste informatie te vinden. Sommige websites hebben zelfs de mogelijkheid om een sitemap te laten zien aan de gebruiker, in een aantal gevallen is dat helemaal niet nodig. Het is goed om te benoemen dat een sitemap voor zoekmachines van groot belang is om de betreffende pagina te indexeren. Hier wordt het over het algemeen beschreven als een sitemap.xml.

Hoger scoren in Google?

Wanneer je hoger wil scoren in de Google Ranking, is het van belang dat jouw website een goede structuur heeft. Om hier voldoende aan te voldoen, is het gemakkelijk om de SEO te volgen. Google hecht hier namelijk veel waarde aan, zodra jij hoger wil komen in de Google Rankings, is duit dus zeer belangrijk. Zo weet je zeker dat je er alles aan doet om ervoor te zorgen dat zowel jij, als de consument als Google, zo optimaal mogelijk kunnen genieten van de beste resultaten. Je wil er immers zeker van zijn dat je zo hoog mogelijk scoort tijdens de scan van Google. Daarom is het goed om hier zo veel mogelijk aandacht aan te besteden. Door een sitemap toe te voegen, weet je zeker dat je er alles aan doet om jouw online doelen te behalen.