Wat is een template?

Wat is een template?

Wat is een template?

Een template is een document waarbij een standaard raamwerk functioneert als nieuw document. Hierbij wordt de basis al vrijgegeven waarbij je zelf een unieke invulling kunt geven. Door het gebruiken van een template wordt de ontwerpen in staat gesteld om snel een ontwerp te maken met daarin verschillende basiskenmerken. Het is tevens ook goed om te melden dat naast visuele media ook standaardcode betreft zoals mailings en websites. Maar wat is een template nu precies en hoe kun je het beste een template gebruiken? Hierover lees je op deze pagina meer.

Definitie template

Als we kijken naar Nederlandse synoniemen van het woord template kun je denken aan sjabloon of mal. Waar je voorheen fysieke objecten reproductie op producten eenvoudiger te maken, merk je tegenwoordig ook dat dit op digitale variaties wordt gebruikt om zodoende drukwerk invulling te geven of om webpagina’s in te richten. Voorbeelden van templates zijn bijvoorbeeld:

  • Hierbij gebruiken bedrijven die mails sturen vaak een template waarbij alle standaard elementen aanwezig zijn. Hierbij kun je denken aan aanhef, introductie en de volledige huisstijl. In deze kwestie worden alleen de belangrijkste dingen aangepast.
  • Een Content Management Systeem wordt vaak gebruikt met behulp[ van een template om een pagina op te bouwen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan WordPress. Op basis hiervan kan een grafisch vormgever uiterlijke kenmerken bepalen waardoor de webdeveloper de content hieraan kan toevoegen.
  • Dit is een eenvoudige vorm van een CSM waarbij de HTML wordt aangeboden in een HTML versie, maar de gebruiker alleen de visualisatie te zien krijgt. Men noemt dit ook wel een WYSIWYG editor. Een goed voorbeeld hiervan in Wix.

Zelf website maken? Gebruik een template!

Als je zelf een website wilt gaan maken is het zeker aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden van een template/. Als je namelijk besluit een template te gaan gebruiken zul je merken dat je optimaal kunt genieten van de mogelijkheden en dat is natuurlijk erg prettig. Hierdoor weet je zeker dat je een goede en professionele website kunt neerzetten zonder hier weinig verstand van te hebben. Je wilt er immers zeker van zijn dat je er alles aan doet om ervoor te zorgen dat je zog ed mogelijk presteert. Mocht je hulp nodig hebben bij het zoeken van een thema, dan is het zeker aan te raden om te kijken op diverse websites. Themeforest is een website die veel template aanbiedt waardoor je zeker weet dat je een goede template zult aanschaffen voor jouw uiteindelijke doelstelling.