Wat is een webmaster?
Op deze pagina vind je uitleg over wat een webmaster nou eigenlijk precies doet. In het kort kunnen we de webmaster een persoon noemen die ervoor zorgt dat meerdere websites of slechts een enkele website online bereikbaar blijft. Eigenlijk zorgt hij ervoor dat je website in de lucht blijft en dat deze goed onderhouden wordt. Je kunt namelijk nog zo’n mooie website hebben, deze echter ook goed moeten functioneren, dit is eigenlijk net zo belangrijk. Zo zal de website bijvoorbeeld ook snel moeten zijn, pagina’s zullen soepel moeten laden. Is dit niet het geval? Dan zullen bezoekers zich irriteren en de website niet als professioneel zien en uiteindelijk voor een andere aanbieder kiezen en dat wil je natuurlijk niet. Een webmaster heeft verschillende taken en onder deze taken valt ook het beheren van het Content Management Systeem en uit uitvoeren van updates en het toevoegen van plug-ins.
Wanneer de website niet goed werkt of er een probleem is dat vaker terugkomt, dan zou de webmaster ervoor kunnen kiezen om een plugin te downloaden. Met behulp van zo’n plug-in kan een probleem namelijk goed opgelost worden. Heb je bijvoorbeeld spam op je website, dan kan je dit met een plug-in voorkomen. Maar ook de updates zijn heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de website goed blijft functioneren.
Het inplannen van nieuwe content
Ook het inplannen van nieuwe content behoort tot de taken van een webmaster. Content is een vrij belangrijk onderdeel van een website. Wanneer de content niet goed is, dan zal men hoogstwaarschijnlijk niet met jouw onderneming in zee gaan. Ook is het belangrijk dat er zo nu en dan nieuwe content wordt geplaatst. Heb je een blog in je beheer, dan is dit natuurlijk al helemaal belangrijk. De webmaster zal er in ieder geval voor zorgen dat dit op de juiste momenten geplaatst wordt. Tevens zal hij ervoor zorgen dat technische fouten opgespoord worden en dat deze gerepareerd wordt.
Iemand die een website in het beheer heeft, kan ook nog andere taken hebben. Denk hierbij aan A/B testen van verschillende versies van een website of aan klantondersteuning op het moment dat er technische problemen zijn.