Wat is EPS?

Wat is EPS?

Wat is EPS?

EPS, ook wel Earnings Per Share. Dit is een berekening die men kan maken op basis van de winst die wordt verdeeld over alle aandelen. Hiermee kan je het winstpotentieel van een bedrijf berekenen en hoe hoger het percentage is hoe beter. Het begrip wordt voor meerdere toepassingen gebruikt en er is ook een term die er op lijkt. De term die er op lijkt is namelijk Earnings Per Click en deze wordt meestal gebruikt bij affiliate marketing. Wanneer we kijken naar EPS, dan kunnen we hier een mooie rekensom voor gebruiken. Je deelt namelijk de netto winst door het aantal uitstaande aandelen en zo kom je dus op het percentage uit. Dit is een mooie manier om uit te rekenen hoe winstgevend een bepaald bedrijf nou eigenlijk is. Mocht je hulp nodig hebben bij deze berekening, dan kan je contact met ons opnemen. Wij helpen jou hier graag mee.

Handig voor de beurswaarde

Wanneer je aandelen wilt kopen, dan kan deze berekening erg interessant zijn. Mocht je bijĀ  een bepaald bedrijf een hoog aandeel van de winst krijgen, dan lijkt dit natuurlijk super. Echter betekent dit niet meteen dat het ook echt zo is. Het kan ook zo zijn dat de winst per aandeel heel erg laag is en dat maakt een hoog percentage niet veel uit. Dit soort berekeningen bieden houvast en kunnen de waarde van een aandeel nog beter omschrijven. Wanneer je dus aandelen wilt gaan kopen, is het erg slim om dit soort berekeningen toe te passen. Je voorkomt hiermee eigenlijk dat je geld kwijtraakt aan slechte aandelen en dat wil je natuurlijk niet.

 

Het kopen van aandelen kan een mooie mogelijkheid zijn om je geld meer waard te laten worden. Echter vergeten mensen ook wel eens dat je ook geld kunt verliezen met aandelen en dat wil je daarom niet. Mocht je dit willen voorkomen, maak dan niet alleen die berekeningen, maar zorg er ook voor dat je je goed inleest in bepaalde bedrijven. Weet wat de plannen zijn voor de toekomst, ga gericht te werk en koop niet zomaar aandelen.