Wat is EPS?

Wat is EPS?

Wat is EPS?

EPS, ook wel ‘Earnings Per Share’. Dit is een berekening die men kan maken, op basis van de winst die wordt verdeeld over alle aandelen. Hiermee kun je het winstpotentieel van een bedrijf berekenen, hoe hoger het percentage is hoe beter. Het begrip wordt voor meerdere toepassingen gebruikt en er is ook een term die erop lijkt. De term die er op lijkt is namelijk ‘Earnings Per Click‘ en deze wordt meestal toegepast bij affiliate marketing. Wanneer we kijken naar EPS, kunnen we hier een mooie rekensom voor gebruiken. Je deelt namelijk de netto winst door het aantal uitstaande aandelen, zo kom je dus op het percentage uit. Dit is een mooie manier om uit te rekenen hoe winstgevend een bedrijf nou eigenlijk is. Mocht je hulp nodig hebben bij deze berekening, kun je contact met ons opnemen. Wij helpen jou hier graag mee.

Handig voor de beurswaarde

Wanneer je aandelen wil kopen, dan kan deze berekening erg interessant zijn. Mocht je bij een bepaald bedrijf een hoog aandeel van de winst krijgen, lijkt dit natuurlijk super. Echter betekent dit niet meteen dat het ook oprecht zo is. Het kan ook zijn dat de winst per aandeel heel erg laag is, dan maakt een hoog percentage niet veel uit. Dit soort berekeningen bieden houvast en kunnen de waarde van een aandeel nog beter omschrijven. Wanneer je dus aandelen wil gaan kopen, is het slim om dit soort berekeningen toe te passen. Je voorkomt hiermee eigenlijk dat je jouw geld kwijtraakt aan slechte aandelen, dat wil je natuurlijk niet.

Het kopen van aandelen kan een mooie mogelijkheid zijn om jouw geld meer waard te laten worden. Echter vergeten mensen ook wel eens dat je ook geld kunt verliezen met aandelen en dat wil je niet. Mocht je dit willen voorkomen, maak dan niet alleen die berekeningen, maar zorg er ook voor dat jij je goed inleest in bepaalde bedrijven en de risico’s die het kopen van aandelen met zich mee brengt. Weet wat de plannen zijn voor de toekomst, ga gericht te werk en koop niet zomaar aandelen.