Wat is filetype?

Wat is filetype?

Wat is filetype?

Het kan in verschillende situaties belangrijk zijn om het filetype van een bestand te kennen. Met het filetype wordt het type bestand bedoeld. Er zijn ontzettend veel bestandstypes. Denk bijvoorbeeld maar aan afbeeldingen. Er zijn afbeeldingen met allerlei verschillende bestandstypen. Aan een bestandstype kun je zien hoe je een bestand moet openen en/of bewerken. Zo kun je een .docx bestand bijvoorbeeld openen met Word.

De juiste filetype bepalen

Welk bestandstype je het best kunt kiezen voor een bestand is afhankelijk van je wensen. Wil je een afbeelding maken met een transparante achtergrond, dan is het bestandstype .png een uitstekende keuze. Met .jpeg is het bijvoorbeeld niet mogelijk om je achtergrond transparant te houden. De kwaliteit van verschillende bestandstypes kan ook verschillen. Overigens heb je niet altijd de mogelijkheid om zelf het bestandstype te bepalen. Sommige programma’s maken standaard één bestandstype aan. Windows-programma’s hebben vrijwel altijd .exe als bestandstype. Dit staat voor Executionable.

Wil je het bestandstype van een bestand inzien? Dan is dit op een Windows computer mogelijk door er met je rechtermuisknop op te klikken en vervolgens op eigenschappen te drukken. Je krijgt dan het bestandstype te zien.

Je kunt niet altijd ieder filetype openen

Om een bestand te openen, moet je over de juiste software beschikken. Zo is een Windows computer vaak niet zomaar in staat om Apple-bestanden te openen. De software van een Mac computer (van Apple dus) is wel in staat om die bestanden te lezen. Soms zul je eerst een programma moeten downloaden dat in staat is om het filetype in kwestie te lezen.

Je kunt dus niet ieder filetype met ieder programma openen. Ook om die reden is het belangrijk dat je een filetype kunt herkennen. Vaak is dit ook mogelijk aan de hand van het pictogram dat een bestand heeft. Zo zal je computer bijvoorbeeld een bepaald pictogram aan .docx bestanden hebben toegewezen. Op die manier weet jij om wat voor bestand het gaat en kun je deze op de juiste manier openen. Kijk maar eens tussen je eigen documenten en downloads. De kans is groot dat je hier verschillende filetypes vindt. Zo heb je bijvoorbeeld afbeeldingen in verschillende bestandstypes, PDF-bestanden, filmpjes met filetypes als .MOV en .MP4 en nog veel meer bestanden.