Wat is het Aida model?

Wat is het Aida model?

Wat is het Aida model?

Het Aida model is een veelgebruikt model binnen de marketingwereld. Het is een wijze van adverteren waarin de stappen die een consument aflegt voor er daadwerkelijk tot aankoop overgegaan wordt. Door een bepaald chronologisch pad te volgen gedurende een advertentiecampagne kunnen de verkopen gestimuleerd worden.

Waarom het Aida model een veelgebruikt model is

Er zijn binnen de marketingwereld al verschillende modellen waarin de klant door chronologische stappen geleid wordt die uiteindelijk tot de aankoop van een product of dienst moeten leiden. Het Aida model is een veelgebruikt model. Het model gaat uit van cognitieve en affectieve stappen. Over denken en voelen dus. Deze stappen moeten leiden tot een bepaald gedrag.

Attention, Interest, Desire en Action

Waar staan de letters in het Aida model dan precies voor? Het is een veelgestelde vraag, De A staat voor Attention. De consument wordt op de hoogte gebracht van een bepaalde categorie, ene product of een merk. Dit wordt vaak gerealiseerd middels advertenties. De I staat voor Interest. De aspirant klant heeft interesse en wil meer te weten komen over een product en merkt en kijkt of en hoe het past binnen de eigen leefstijl. De D is van Desire. Dat houdt in dat de consument een positief gevoel ontwikkeld ten opzichte van merk, product of dienst.

Eigenlijk zou de A van Awareness toegevoegd moeten worden

Resteert nog de letter A, die in het Aida model staat voor Action. De consument beslist dan om tot de aankoop van een product of dienst van een merk over te gaan. Het kan bij Action ook gaan om het testen van een product of zelfs het alleen al actief zoeken en winkelen naar een product. Eigenlijk zou het Aida model tegenwoordig over een extra A moeten beschikken, de A van Awareness. Dit staat voor bewustwording. Ook die wordt tegenwoordig vaak gebruikt. Binnen het gehele proces tot aankoop wordt uitgegaan van twee categorieën: stimulatie en reactie. Het Aida is een hiërarchisch model, en toch vooral een zeer veel gebruikt model in de wereld van de online marketing.

De trechter wordt smaller en kleiner

De verkooptrechter die het Aida model in feite is, wordt gaandeweg steeds smaller en kleiner. Binnen Aida model reclame wordt nadrukkelijk rekening gehouden met alle stappen die kunnen leiden tot een succesvolle conversie.