Linkbuilding 101

Linkbuilding 101

Linkbuilding 101, is dat ook wat voor jou?

Wanneer je een eigen website hebt, wil je heel graag hoog in de zoekmachines komen. Je kunt zelf de linkbuilding 101 doen maar het ook uitbesteden aan een linkbuilding 101 bureau. Deze zorgen ervoor dat jouw website hoog in de zoekmachine blijft staan of juist komt. We leggen je hier graag uit wat het inhoud, hoe jij het zelf kunt uitvoeren en als je het wilt uitbesteden, hoe wij het uitvoeren. We beginnen met wat algemene informatie, meer over link builden en tippen kort het belang van on-page optimalisatie aan.

Algemene informatie linkbuilding 101

Wanneer je voor het eerst in aanraking komt met linkbuilding 101, dan is de kans groot dat je wel enkele vragen hierover hebt zoals; Wat is linkbuilding 101, welke voordelen heeft linkbuilding 101 en nog veel meer. Met linkbuilding wordt er eigenlijk bedoeld dat je links (verwijzingen van andere domeinen naar jouw website) gaat verzamelen met als doel hoog in de zoekmachine uit te komen of te blijven staan. De zoekmachine zal er voor gaan zorgen dat jouw website en content serieus genomen zal worden. Met linkbuilding 101 zal je er niet aan ontkomen dat je een hogere positie zal krijgen in de zoekmachine. Je wilt natuurlijk een hogere positie krijgen vooral in een competitieve markt. Voordat we hierover verder gaan is het verstandig om bij het begin te beginnen. Het is handig om eerst te weten waar het nu eigenlijk over gaat voordat we in detail treden.

Wat wordt er met linkbuilding 101 bedoeld?

Linkbuilding 101 is eigenlijk het verkrijgen van verwijzingen links van andere websites die zoveel mogelijk waarde zal toevoegen aan jouw website. De verwijzing link zou je kunnen zien als een soort teken van vertrouwen van de andere website. Doordat zij een verwijzende link plaatsen naar jouw eigen website, zal de andere website onder haar bezoekers jouw content onder de aandacht gaan brengen. Hierdoor kun je een hogere positie krijgen. je bouwt hier jouw reputatie mee op (ook wel autoriteit genoemd) Deze strategie is van belang om ervoor te zorgen dat jouw website een betere positie heeft in de zoekmachines ten opzichten van de concurrent.

Wat doet de zoekmachine?

Heel kort door de bocht: Een zoekmachine bekijkt jouw web pagina en andere webpagina’s over hetzelfde onderwerp, ze kijken dan welke content naar hun idee het beste is (algoritme) hierna kijkt de zoekmachine naar de verwijzende links naar deze exacte pagina en het totale domein (autoriteit) en door deze te combineren bepaald bijvoorbeeld Google op welke positie je komt te staan. Hoe meer belangrijke links je gaat verzamelen, hoe meer jouw website zal worden gezien als een autoriteit. Hierdoor zal je hoger in de zoekmachine gaan scoren. Daarom is linkbuilding 101 een belangrijk onderdeel voor iedere SEO-strategie.

Uiteraard is dit een over simplificatie van het proces maar het geeft je een idee over hoe het werkt.

Wat is het belang van de links?

Je zal er niet meer raar van opkijken dat linkbuilding 101 draait om links. Maar wat wordt er nu eigenlijk precies bedoeld met links? En wat is er zo belangrijk aan? We zullen dit stap voor stap voor je uitleggen.

Wat wordt er bedoeld met backlinks?

Wat er met een backlink wordt bedoeld is eigenlijk een link die naar jouw website wordt geleid, die weer geplaatst is op een andere website. Hierdoor kunnen de bezoekers van de andere website via de backlink jouw website bezoeken. Hierdoor zal de link ervoor zorgen dat de internetgebruikers gemakkelijk genavigeerd worden tussen de verschillende websites. De links worden meestal in artikelen geplaatst, dit is om de lezers te laten weten waar ze eventueel extra informatie kunnen vinden over het desbetreffende onderwerp. Het kan ook gebruikt worden als bronvermelding onderaan het artikel. Maar voordat je verder de diepte in wilt gaan over de backlinks, is het verstandig om eerst een onderscheid te kunnen maken tussen de backlinks en andere soorten type links die weer belangrijk zijn binnen de linkbuilding 101.

Verschillende type links

Er zijn in grote lijnen 2 verschillende type links, interne en externe. Als we praten over link builden gaat het altijd over externe links. Interne links (link van pagina 1 naar pagina 2 op dezelfde website) vallen onder SEO.

Wat zijn interne links?

Interne links zijn eigenlijk links die binnen je eigen website zijn. Ze zullen je gaan verwijzen van de ene webpagina op jouw eigen website naar een andere. Hierdoor zou je ervoor kunnen kiezen om de lezers van bijvoorbeeld een artikel die op je blog staat weer te verwijzen naar een ander artikel of juist naar een product in jouw webshop. Dat wordt er eigenlijk bedoeld met interne links binnen linkbuilding 101. Deze links dien je te gebruiken voor jouw bezoekers (efficient voor ze) maar worden ook gebruikt door Google om autoriteit te bepalen. Hoe meer links op jouw website naar een bepaalde pagina verwijzen hoe belangrijker deze pagina eigenlijk is.

Wat zijn externe links?

Een externe link wordt ook wel backlink genoemd. Het zijn links die je dan vanaf een andere website zou kunnen verwijzen naar een pagina die op jouw website staat. Dit wordt ook wel backlinkprofiel genoemd.

Het verkrijgen van backlinks

Linkbuilding 101 staat bekend om het verkrijgen van backlinks die naar je eigen website verwijzen. Het krijgen van een backlink hoort daarom ook bij de linkbuilding strategie. Het is verstandig om het belang en de waardes van de backlinks te weten. Je zal het zelf ontdekken waarom het belangrijk is om backlinks te verzamelen zodat je op een hogere positie komt te staan binnen de zoekresultaten.

Wat is het belang van de backlinks voor de zoekmachines

Niet alleen voor mensen zijn backlinks een manier om op het internet te kunnen navigeren, maar de backlinks zijn ook voor de zoekmachines een manier om op het internet te kunnen navigeren. De zoekmachines zullen voortdurend het internet door zwemmen om zo alle aanwezige content in kaart te kunnen brengen. Er zijn twee belangrijke redenen waarom de zoekmachine de links in de tekst volgt.

Backlinks zullen de zoekmachines helpen om nieuwe inhoud te kunnen ontdekken

Met linkbuilding 101 zijn de links van belang. Vooral de backlinks helpen de zoekmachines om nieuwe inhoud te kunnen ontdekken. Als er meer kwalitatieve links naar jouw website zijn wordt je gezien als belangrijker en zullen ook nieuwe pagina’s snel opgenomen worden in de zoekresultaten.

Een backlink zal een teken zijn van kwaliteit

De backlinks die in een artikel staan zullen de zoekmachines helpen te beoordelen hoe hoog de pagina zal komen voor de zoekopdracht. Vooral het laatste is belangrijk om daar even goed bij stil te staan.

Kwaliteit van de zoekresultaten

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat de zoekmachines meer nadruk zullen leggen op de kwaliteit van de zoekresultaten. Dat houdt in dat er op meer gelet wordt, dan alleen maar het gebruik van zoekwoorden om te kunnen bepalen welke pagina er nu echt het beste zal aansluiten op de zoek behoeftes van de gebruiker.

Wat maakt een backlink waardevol?

Om linkbuilding 101 met een verkiezing te vergelijken is niet geheel waterdicht maar het helpt wel bij het begrijpen van de waarde. Bij een politieke verkiezing zal iedere stem even waardevol zijn, dit in tegenstelling tot een backlink. Als je een sterk backlinkprofiel wilt zal niet elke backlink even waardevol zijn. Er zijn namelijk twee soorten die de waarde zullen beïnvloeden die een link aan jouw profiel zal toevoegen. Dat is de autoriteit van de plaatsings locatie en de anker tekst.

De kwaliteit en autoriteit van de desbetreffende verwijzende website

Hoe hoger de kwaliteit zal zijn van de website waarbij de link staat welke verwijst naar jouw site, hoe beter de link zal gaan bijdragen bij het versterken van jouw positie die je in de zoekresultaten weer terugziet.

De anker tekst zal van belang zijn

Met de anker tekst wordt er bedoeld waar het stukje tekst een link onder is geplaatst. Dat stukje tekst kan de bezoeker op klikken om vervolgens doorgestuurd te worden naar jouw website. Eigenlijk kun je het zien als dat de anker tekst het zoekwoord is.

On-page optimalisatie, waarom is het belangrijk?

Linkbuilding 101 is een ondersteunende activiteit. Google kijkt als eerste naar de teksten op jouw website. Is de tekst goed, voldoet deze aan de richtlijnen en draagt deze veel bij voor de bezoekers? Als dit niet zo is kun je met linkbuilding 101 verbetering krijgen in de resultaten maar zal het moeilijk / niet mogelijk zijn om de 1ste positie te behalen.

Wat is het belang van interne links?

Linkbuilding 101 wordt ook wel als een synoniem gebruikt om de externe backlinks te kunnen verkrijgen. De interne links zijn daarnaast ook een essentieel onderdeel van jouw SEO strategie. Met een interne link zullen de links gebruikt gaan worden voor dezelfde websites om te kunnen navigeren. Om de bezoeker van de ene pagina naar de andere pagina te sturen. Maar wel via dezelfde site. Je zal zien dat de link die je doorverwijst naar een andere pagina waarbij er meer informatie over te vinden is.

De voordelen van een logische websitestructuur

Door de interne links zal je bouwen aan een logische websitestructuur. Toch heeft dit verschillende voordelen die belangrijk zijn.

–         Met een goede structuur zal je de bezoekers helpen om het zo gemakkelijker te kunnen vinden wat je zoekt. Hierdoor zal de bezoeker langer op jouw website blijven. Daardoor wordt de gemiddelde tijd en gebruikservaring die de bezoekers op jouw website besteden verbetert. Dit zijn twee belangrijke kwaliteitsfactoren om je website gezond te krijgen.

–         Een goede structuur zal de zoekmachine helpen om je website beter te kunnen begrijpen. Met een goede interne linkstructuur zal dit ook aan bijdragen daar je logisch doorverwijst naar verwante onderwerpen. De zoekmachine kan dan zien welke pagina’s bij elkaar horen en hierdoor versterkt het de begrijpelijkheid. Dit zal vervolgens weer resulteren in een nog betere positie voor in de zoekresultaten.

–         Door de interne links kun je de binnenkomende linkwaarde verdelen op een handige maar vooral goede manier over jouw website.

Wat is de basis voor een goede en duurzame strategie?

Je weet inmiddels hoe de backlinks, zoekmachines en de gebruikers, kunnen helpen om door het internet te kunnen navigeren. Je weet daarnaast ook hoe je ervoor kan zorgen dat de backlinks die je bouwt hun waarde over jouw website zo goed mogelijk gaan verdelen. Door een goede linkbuilding strategie heb je een grondige websitestructuur. Daarnaast kun je de belangrijke onderdelen van je website in orde maken. Denk hierbij aan de techniek en de content voor op je pagina. Het is namelijk zonde om links te gaan bouwen naar een matige website. Als je een trage website hebt met een middelmatige content, dan zal het ook moeilijker worden om links te krijgen in tegenstelling tot wanneer je jouw website in de puntjes goed hebt uitgewerkt en het klopt.

Hoe kun je backlinks krijgen?

Om de volgende stap te kunnen doen in de linkbuilding strategie is het verstandig om backlinks te krijgen. Tegelijkertijd zal het een uitdaging zijn van de SEO strategie voor de meeste mensen. Dat deel zul je nooit volledig in je eigen beheer hebben. De techniek en de content op je website of pagina heb je wel de volledige controle over. Alleen het krijgen van de backlinks zal je altijd afhankelijk zijn van de eigenaren van de andere websites, die dan weer de links horen te plaatsen.

Twee manieren om linkbuilding 101 te kunnen aanvliegen

Er zijn twee manieren om linkbuilding 101 te kunnen aanvliegen namelijk black hat linkbuilding (bieden wij niet aan) en white hat linkbuilding (bieden wij wel aan). Deze twee manieren om linkbuilding te kunnen aanvliegen is goed om te onthouden als je jouw linkbuilding strategie uitwerkt of wanneer je in contact komt met een online marketing bureau.

Wat is black hat linkbuilding?

Black hat linkbuilding is eigenlijk een manier om aan backlinks te kunnen komen waarbij de algoritmes van de zoekmachines voor de gek gehouden worden. Eigenlijk zijn het tactieken waar je niet echt waarde aan kan toevoegen aan het internet. In het verleden werkte zulke tactieken juist heel goed om de positie van de website in de zoekresultaten te kunnen verbeteren. Tegenwoordig wordt het door de zoekmachines steeds vaker afgestraft. Het betekent dat er geen waarde meer wordt toegevoegd aan jouw backlinkprofiel en dat zulke praktijken juist je SEO kan schaden omdat er een straf wordt opgeleverd als Google ontdekt dat je gebruik ervan maakt. Hierdoor komt er een daling in de zoekresultaten te staan.

Wat is white hat linkbuilding?

White hat linkbuilding is een legale en duurzame aanpak. De manier van white hat linkbuilding staat namelijk de kwaliteit centraal. Bij black hat linkbuilding kies je de gemakkelijke weg en probeer je hierdoor bochten af te snijden. Met white hat linkbuilding zul je beter aansluiten op de zoekmachines die door het internet kwalitatiever en beter navigeerbaar zijn. Hierdoor zal je beter voorbereid zijn op de wijzigingen die in de algoritmes plaatsvinden. Hierdoor zal je stijgen in de zoekresultaten.

Welke tactieken zijn er van black hat linkbuilding?

Er zijn enkele tactieken die onder de black hat linkbuilding vallen namelijk:

–         Het kopen van backlinks. Vroeger was het een prima systeem om backlinks in grote aantallen te kunnen opkopen. Hierdoor had je vroeger in een klap juist tientallen, honderden of duizenden links die naar je website lijden. Het is veelal afkomstig van startpagina’s en websites uit Azië. Vroeger was de kwaliteit van de links erg laag en telde aantallen veel meer. Uit onze ervaring hebben we gezien dat destijds een profiel volledig uit startpagina links opgebouwd kon worden en goed kon scoren. We zeggen hier niet dat backlinks kopen slecht is, adverteren online kost vaak geld. Dus als jij geld uitgeeft aan een advertorial op een nieuws website waar 1 of 2 do-follow links naar jou in staan of ergens betaald om een link te plaatsen op een goede locatie, doe dit. Zorg voor relevantie maar pas op met hoe je het aanpakt, koop geen spammy links.

–         Buitenlandse links. Je ziet of ontvangt tegenwoordig veel e-mails van aanbieders uit India, Pakistan en andere landen ver weg welke links aanbieden. Let hier mee op, je dient relevante en “natuurlijk” ogende links te verkrijgen. Waarom zou een site uit een ver weg land naar jou linken als de taal niet eens overeenkomt? Niet logisch.

De lange termijn met white hat linkbuilding

Met de white hat linkbuilding zal de aanpak vaak meer werk en geduld vragen, je kunt het simpelweg niet in grote aantallen inkopen zoals blackhat. Omdat sommige twijfelen tussen de black hat en white hat linkbuilding wat betreft de strategie of het verschil niet weten, ben je toch beter af met de white hat linkbuilding strategie op lange termijn. We zullen enkele strategieën voor je op een rijtje zetten.

Belang van jouw eigen content

Om op een slimme manier aan links te kunnen komen kun je simpelweg ervoor zorgen dat je de best mogelijke content hebt op jouw eigen site. Door de beste informatie te bieden kun je op een organische manier backlinks verkrijgen, simpelweg linked men zelf naar jou content om hun bezoekers naar de beste info te sturen zonder dat je hier om hoeft te vragen.

Je kunt verder jouw info promoten door te vragen of webmaster er naar willen linken als jij denkt dat het toegevoegde waarde bied voor hun site bezoekers.

Het analyseren van backlinkprofielen van de concurrenten

Je kunt in het backlinkprofiel van je concurrenten spieken met een aantal tools, hiervoor kun je bijvoorbeeld Ahrefs, MOZ, Majestic en vele andere gebruiken. Hierdoor kun je ontdekken welke websites er naar hun inhoud wordt verwezen. Als jij een nog betere content over het onderwerp hebt geschreven, dan kun je altijd die websites gaan benaderen om vervolgens te vragen of ze het ook naar jouw informatie willen verwijzen (of de slechtere link vervangen). Het zal je een beeld van de concurrenten geven waar hun de backlinks vandaan halen en waardoor er voor jou daar kansen kunnen liggen.

Je product ruilen om een review te plaatsen

Iedere sector zal een actieve influencer of blogger hebben die zullen schrijven over het product of dienst die jij te bieden hebt. Om aan backlinks te komen kun je die mensen benaderen en juist vragen of ze over jouw aanbod een review willen plaatsen. Hiervoor kun je ze een gratis product aanbieden om te testen. Alleen ruil je daarvoor de gepubliceerde recensie met de link naar jouw website. Als je vertrouwen hebt in de producten welke je aanbied is dit zeker de moeite waard.

Het is handig om inhoudelijke samenwerkingen aan te gaan

Je zou ervoor kunnen kiezen om gastartikelen te laten schrijven voor andere websites voor in jouw branche. Normaliter zal je hiervoor websites zoeken die een vergelijkbaar onderwerp hebben als die van jou. Maar dan wel zonder dat je een directe concurrent bent van elkaar.

Het uitbesteden van linkbuilding 101

Om een goed werkende strategie te kunnen voeren zal dat tijd kosten. Als ondernemer zijnde heb je die tijd waarschijnlijk niet eens. Er zijn veel marketing bedrijven gespecialiseerd in het uitwerken van de strategie en het uitvoeren van link builden. Zij kunnen het vele malen efficiënter als jij het kunt daar zijn door de jaren heen al een netwerk hebben opgebouwd, weten wat wel en wat niet werkt. Het bespaart jou zeker tijd en geld en de resultaten zullen top zijn. Wil jij hogerop komen in Google? Laat het uitvoeren door een expert en besteed je linkbuilding 101 uit bij ons.

Graag horen we van je!

linkbuilding 101

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *