Alles over linkbuilding websites

Alles over linkbuilding websites

Alles over linkbuilding websites

Als we het hebben over linkbuilding, dan hebben we het over externe websites die naar jouw website verwijzen. De beschrijving zegt het eigenlijk al: we praten hier over linkbuilding websites. Wat voor soort linkbuilding websites dat zijn is van cruciaal belang. Hier zijn een aantal criteria voor om te beoordelen. Waar moeten dat soort websites dan eigenlijk aan voldoen? Hoe bepaal je of de linkbuilding websites goed zijn?

Hieronder gaan we er op in.

Doelgroep van een linkbuilding website

Google beoordeelt de backlinks en waar deze vandaan komen. Het is dus belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Wat is de doelgroep van jouw website? Een belangrijk criterium om te bepalen of de linkbuilding website goed genoeg is, is te achterhalen of deze dezelfde doelgroep heeft. Stel dat je een website hebt over voeding, dan is het niet handig om een link te laten plaatsen op een website over auto’s. Het hoeft in dit geval niet per se direct met voeding te maken te hebben. Maar een website of blog over voeding kan ook terecht op een website met sportkleding. Iemand die sport zal waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in alles wat met voeding te maken heeft. Of denk aan de verkoop van fietstassen. Wellicht kun je een backlink plaatsen op een blog over fietsvakanties. Iemand die graag fietst wil misschien ook wel een fietstas hebben voor de boodschappen. Is de content die op een linkbuilding website staat relevant voor de doelgroep? Staat er informatie op waar de doelgroep echt iets aan heeft?

Autoriteit en kwaliteit van een linkbuilding website

De kwaliteit van een linkbuilding website is belangrijk. Het is goed om te weten dat Google ook de autoriteit beoordeelt van de linkbuilding websites. Stel dat je backlinks hebt geplaatst op inferieure linkbuilding websites, dan zal dat averechts werken en een negatieve invloed hebben op de ranking in Google. Het gaat niet zo zeer om de kwantiteit, maar vooral om de kwaliteit. Als we het hebben over autoriteit dan kan het bijvoorbeeld gaan over of er op een externe website gepraat wordt over jouw merk of product. Het verbetert bovendien de gebruikerservaring en maakt het gemakkelijk voor consumenten om te vinden wat ze zoeken. Je kunt tegenwoordig zelfs pakketten kopen met backlinks. Deze worden automatisch geplaatst op externe websites. Helaas kun je er niet vanuit gaan dat dit kwalitatief goede backlinks zullen zijn.

Soorten linkbuilding websites

Aan wat voor soort websites moet je denken bij linkbuilding? Om te beginnen zou je je website kunnen aanmelden op diverse startpagina’s. Denk bijvoorbeeld aan startpagina.nl, startgids.nl of startkabel.nl. Je kunt daar een link toevoegen en contact opnemen met de beheerder van die sites. Het kan zijn dat je geen reactie krijgt of dat je website niet geplaatst wordt. Niet getreurd, het gaat nou juist om die paar die je wel geplaatst kunt krijgen. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je je blogs en artikelen op zoveel mogelijk plekken kwijt kunt. Je kunt er ook voor kiezen om blogs te ruilen: jij kunt op een andere website je blogs kwijt en in ruil daarvoor kan iemand een blog op jouw website zetten. Er zijn ook websites waar je zo een artikel kunt plaatsen, zoals Artikeplaats.nl. Zorg er dan wel voor dat je onderaan je blog of artikel je website vermeldt. Je kunt ook in de tekst zelf de woorden aanklikbaar maken. Zo krijg je links naar je websites en bezoekers die op die links klikken. Twee vliegen in één klap! Doe dat alleen niet te opvallend, want dan krijgen mensen in de gaten dat het om marketing gaat.

Linkbuilding die gericht is op de doelgroep, zal uiteindelijk worden beloond door Google. Google wil namelijk mensen de beste gebruikerservaring bieden en dus de beste zoekresultaten. Het gedrag van gebruikers is daarbij dus heel belangrijk. Zorg er dus voor dat je zoekt naar relevante linkbuilding websites van goede kwaliteit, liefst die zelf al een hoge ranking hebben. Je hoeft aan linkbuilding niet veel tijd kwijt te zijn: als jij een half uurtje per dag hieraan besteedt heb je zo een heleboel backlinks.