Wat is een tekstlink?

Wat is een tekstlink?

Wat is een tekstlink?

Een synoniem voor het woord testlink is ook wel ankertekst, hyperlink, anchor tekst of koppeling. Hierbij wordt een deel van de tekst op een website een interactief element omdat je hierdoor middels content naar een andere pagina kunt verwijzen. Daarnaast is het ook handig omdat je middels deze functie de navigatie van een website kan verbeteren. Tot slot is het ook nog eens goed om voor SEO doeleinden gebruik te maken van tekstlinks. Maar wat is een tekstlink nu precies en wanneer worden ze toegepast? Hierover zullen we hieronder meer vertellen.

Definitie tekstlink

Zoals je weet zijn er knoppen en navigatie-elementen op een website die je doen doorverwijzen. Echter, kan ook een tekstfragment interactief zijn. Over het algemeen wordt dit aangegeven met een blauwe tekstkleur en wanneer de koppeling eerder is gebruikt zul je merken dat deze tekst over het algemeen een paarse kleur heeft. Deze koppelingen helpt de bezoekers te navigeren naar andere [pagina’s om zodoende content te downloaden of te raadplegen. Als we kijken naar tekstlinks dan zijn hier enkele zaken van toepassing:

  • Het is mogelijk om te navigeren naar een pagina op dezelfde website, men noemt dit ook wel een interne link;
  • Het is mogelijk om te navigeren naar een pagina op een andere website, men noemt dit ook wel een externe link;
  • De vindbaarheid voor diverse zoekmachine wordt verbeterd als de zoektermen als koppeling worden gebruikt;
  • Het is mogelijk om in plaats van de standaard “klik hier” knoppen zelf een zoekwoord op te nemen waardoor je zult merken dat dit een positief impact heeft voor SEO doeleinden.

Hoe kun je een koppeling maken?

Zoals je weet zijn er veel programma’s waar je koppelingen kunt maken. Hierbij kun je denken aan Content Management Systemen en zelfs tekstverwerkers. Er zijn dus een breed scala aan oplossingen te bedenken waar je een koppeling in kunt maken. Het is tevens goed om te benoemen dat het soms automatisch staat ingesteld zodra je een URL ingeeft. Zoals je wellicht hieruit kunt opmaken zijn er genoeg mogelijkheden en om deze reden is het goed om te weten dat de werkwijze per applicatie verschilt.

Tot slot is het ook nog goed om te benoemen dat er een onderscheid gemaakt dient te worden tussen de pagina’s die op dezelfde pagina worden geopend of in een nieuw venster. De tekst kan namelijk afwijken, maar voor SEO is het van belang dat de duidelijke zoekwoorden terugkomen voor een hogere vindbaarheid in Google.