Wat is een provider?

Wat is een provider?

Wat is provider?

De letterlijke vertaling van een provider is een aanbieder. Het begrip ‘aanbieder’ is natuurlijk erg breed en wordt op verschillende manieren gebruikt. Vaak staat een aanbieder voor een bedrijf of persoon die een product of dienst aanbiedt. Zoals eerder genoemd is dit heel breed, maar kan het wel verdeeld worden in verschillende onderdelen. Voor telecomaanbieders zoals telefoons en internet wordt vaak de term provider gebruikt. Dit is omdat providers niet in Nederland zijn ontstaan, het woord provider ligt overigens ook lekker in de mond.

Het verschil tussen een aanbieder en een provider, is dat een provider over het algemeen diensten aanbiedt, en een aanbieder vooral producten. Een ‘dienst’ is het uitvoeren van een taak tegen een betaling. Zo kun je bijvoorbeeld een tuinbedrijf inhuren, zij voeren dan de nodige taken uit en knappen jouw tuin helemaal op, tegen een betaling per dag/uur.

Een provider is niet alleen een fysiek iets, maar kan ook online zijn. Het kan zijn dat je een website wilt opbouwen en je hier een host voor nodig hebt. De host kan jouw website goed online houden waardoor jouw website bereikbaar is voor de consument. Daarom heb je een internet provider nodig die jouw website kan hosten. Daarnaast kun je een contract afsluiten met een telecom bedrijf, zodat je internet kunt gebruiken. Dit hoeft niet alleen internet te zijn, het kan ook zijn dat jij met een telecom bedrijf contact legt voor de aansluiting van een televisie. Al deze diensten, zijn diensten die jouw provider jou zou kunnen aanbieden. 

Dienstverlening van bepaalde bedrijven

Er zijn verschillende providers die jou allemaal iets anders te bieden hebben. Niet iedere telecom provider biedt dezelfde dingen aan, hier moet je dus goed op letten, mocht je op een vergelijkingssite gaan kijken welke provider er het beste bij jou past. Wanneer je gaat vergelijken kun je merken dat sommige providers glasvezel hebben, dit zorgt voor betere en snellere televisie kwaliteit en internet, zo kun jij jouw content sneller bekijken. Andere providers hebben deze luxe niet waardoor je dus goed moet kijken wat voor eisen jij gaat stellen. Sommige providers hebben bijvoorbeeld geen eigen netwerk, deze moeten zij dan huren of kopen van een andere provider. Vaak liggen deze providers in een hogere prijs klasse dan andere providers. Het is handig hier op te letten, zo kun je wellicht geld besparen, zowel persoonlijk als voor een bedrijf. Door alles goed te bekijken en te vergelijken, kun jij de juiste provider voor jouw bedrijf vinden!