Wat is Screaming Frog?

Wat is Screaming Frog?

Wat is Screaming Frog?

Ben jij druk bezig met marketing, dan zul je de term screaming frog wel eens gehoord hebben. Screaming Frog is namelijk een SEO spider. Het is een online tool die het mogelijk maakt om websites te doorzoeken. Hierbij kan de tool gebruikt worden voor analyse, technische onderzoek en zelfs onpage optimalisatie dat allemaal goed is voor zoekmachine optimalisatie. Screaming Frog werkt op een freemium basis. Het is dus mogelijk om zowel een gratis als een betaalde versie te gebruiken. Maar wat is Screaming Frog nu precies en wat kun je er zoal allemaal mee? Hierover lees je meer op deze pagina!

De definitie van Screaming Frog

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is Screaming Frog een SEO Spider tool die ontwikkeld is iedere website realtime te analyseren. Hierbij is het primaire doel om op basis van deze analyses data te krijgen waardoor je de website beter kunt optimaliseren voor zoekmachine optimalisatie doeleinden. De primaire bedoeling van Screaming Frog liggen niet op het inhoudelijke en technische aspect, maar hebben wel een aantal meetpunten op het gebied van kwaliteit naast SEO. Kortom, het is zeker aan te raden om deze tool te gebruiken als je hoger wilt scoren in de zoekmachines en je een kijkje in de keuken van bijvoorbeeld een concurrent wilt nemen.

Wat kun je allemaal met Screaming Frog?

Ben jij benieuwd wat je allemaal met Screaming Frog kunt doen? Zoals eerder beschreven dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen betaald en gratis. Hieronder hebben we de belangrijkste gratis features opgesomd:

  • Je kunt middels een gecombineerde export direct verbroken links (404 pagina’s) constateren;
  • Je kunt direct tijdelijke en permanente redirects in kaart brengen en tevens is het mogelijk om een URL lijst te generen voor migratie;
  • Pagina titels en meta’s worden geïndexeerd.
  • Je kunt dubbele content eenvoudig opsporen;
  • Je kunt specifieke data zoals social media tags, prijzen en/of productinformatie eenvoudig vinden.

Audit je eigen website

Als we kijken naar de meest gebruikte reden voor het gebruiken van Screaming Frog is dit om aan website auditing te doen. Als een website namelijk technisch niet in orde is, zal de web crawlers van Google een langere ranking toebedelen en dat is natuurlijk vervelend. Dit zie je ook vaak bij het inrichten van nieuwe websites of migratie van data. Naast de technische inventarisatie wordt middels Screaming Frog ook inhoudelijke kenmerken geconstateerd. Hierbij kun je denken aan het juist toepassen van de H-tags op de content pagina’s of het raadplegen van dode links om deze eenvoudig zelf te kunnen verwijderen. Kortom, het is een tool die zeker aan te raden is.