Wat is STIR?

Wat is STIR?

Wat is STIR?

STIR is een afkorting wat staat voor Short Term Interest Rates. Hierbij gaat het voornamelijk tussen rentetarieven die zijn afgesproken tussen financiële instellingen. Op basis van deze percentages wordt de dagelijkse waarde bepaalt. Het is dus mogelijk om tarieven op basis van drie maanden te gebruiken. Een andere term voor STIR is MMR en TBR wat staat voor Money Market Rate on Treasury Bill Rate. Als we kijken naar de overheid gebruiken zij vaak Treasury Bill Rate als overheidsdocument dat wordt aangeboden op de markt. Maar wat is nu de exacte definitie van STIR?

Definitie van STIR

Zoals hierboven reeds beschreven wordt STIR voornamelijk toegepast binnen de financiële wereld waarbij financiële instellingen onderling geld kunnen kopen en verkopen tegen een rentetarief dat bestemd is voor de korte termijn. Ook kan de Short Term Interest Rates gebruikt worden om in het algemeen kortstondige en langdurige leningen van elkaar te doen onderscheiden. Het is dus echt een middel dat gekoppeld is aan het rentesysteem.

Een korte of lange lening

Zoals je wellicht weet kan een lening een vaste of een variabele looptijd hebben. Als we kijken naar een langlopende lening valt bijvoorbeeld een hypotheek hieronder. Over het algemeen is de vuistregel dat je bij een lening van korte duur een hoger rentetarief betaald dan bij een lening met een langlopend karakter. Dit wordt bepaald door een aantal factoren en een van deze facturen is de mate van urgentie hoe snel ze het geld nodig hebben en het geld willen terug betalen. Daarnaast leveren langere looptijd hypotheken meer op omdat er over een langere periode rente betaald dient te worden.

Ga je een lening aan?

Sta jij op[ het punt om een lening aan te gaan of ben jij je al aan het verdiepen in de STIR? Dan is het natuurlijk goed om te weten dat geld lenen geld kost. Om deze reden is het altijd goed om hierbij stil te staan zodat je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan. Je wilt er immers zeker van zijn dat je er alles aan doet om ervoor te zorgen dat je zo optimaal mogelijk een lening afsluit zonder nadelige consequenties. Het is je dus altijd aan te raden om een financieel expert in handen te nemen.