Wat is “as is”?

Wat is “as is”?

Wat is “as is”?

“As is” is een Engelstalige term. In het Nederlands betekent dit “zoals het is”. Maar wat houdt deze term nu precies in? De term zien we vaak terug bij de verkoop van gebruikte spullen. Ook als er vastgoed verkocht wordt, wordt de term “as is” nog weleens gebruikt. “As is” betekent eigenlijk dat iets verkocht wordt zoals het is en dat de gevolgen grotendeels voor de koper zijn. Eigenlijk wil een verkoper met “as is” dus vaak onder de garantievoorwaarden uitkomen en voorkomen dat hij geld terug moet storten als het product niet bevalt.

Betekent “as is” dat je als koper geen garantie krijgt?

Met de term “as is” wil men dus eigenlijk zeggen dat je een product koopt zoals het is. Met andere woorden: verkocht is verkocht. Juridisch gezien werkt het verkopen van een product echter niet zo eenvoudig. Je kunt niet zomaar een term in een advertentie verwerken om ervoor te zorgen dat je als verkoper geen garantie hoeft te geven. Als er eventuele problemen zijn, moet dit aangegeven worden in de advertentie. Blijkt uit de advertentie niet dat er problemen zijn, dan heeft de koper wettelijk gezien recht op garantie.

De term “as is” moet in de juiste context worden toegepast

Mag een verkoper dan helemaal geen “as is” gebruiken in een advertentie? Dit mag wel, maar onder de wettelijke garantie komt een verkoper niet zomaar uit. Als er problemen zijn met een product dan moet dit voor de koper duidelijk zijn. Gebruikt een verkoper “as is” in zijn advertentie, dan zal er in de advertentie ook moeten worden aangegeven wat er allemaal aan het product kan mankeren. Zo weet de koper wat voor product hij aanschaft. Als verder nergens uit blijkt dat er iets met het product mankeert, dan kan de koper ervoor kiezen om de verkoper aansprakelijk te stellen. Zo eenvoudig is het voor de verkoper dus niet om onder de wettelijke garantie uit te komen!

Deze term gebruiken in advertenties?

Het is af te raden om “as is” in je advertenties te gebruiken, omdat de term redelijk nietszeggend is. Het heeft voor jou als verkoper ook geen toegevoegde waarde, want de wettelijke garantie blijft. Het is beter om in woorden uit te drukken wat er aan een product mankeert.