Wat is “as is”?

Wat is “as is”?

Wat is “as is”?

“As is” is een Engelstalige term, in het Nederlands betekent deze term “zoals het is”. Wat houdt deze term precies in? De term zien we vaak terug bij de verkoop van gebruikte – tweedehands – spullen. Ook als er vastgoed verkocht wordt, wordt de term “as is” nog weleens gebruikt. “As is” betekent eigenlijk dat iets verkocht wordt zoals het is en dat de gevolgen die eventueel aan de koop verbonden zijn, grotendeels voor de koper zijn. Eigenlijk wil een verkoper met “as is” vaak onder de garantievoorwaarden uitkomen en voorkomen dat hij een restitutie aan moet gaan wanneer het product niet bevalt.

Betekent “as is” dat je als koper geen garantie krijgt?

Met de term “as is” wil men dus eigenlijk zeggen dat je een product koopt zoals het is. Met andere woorden: verkocht is verkocht. Juridisch gezien werkt het verkopen van een product echter niet zo eenvoudig. Je kunt niet zomaar een term in een advertentie verwerken om hiermee de eventuele gevolgen van garantie geven te ontlopen. Mochten er eventuele problemen zijn met het geen dat wordt verkocht, moet dit aangegeven worden in de advertentie. Blijkt uit de advertentie niet dat er problemen zijn, dan heeft de koper wettelijk gezien recht op garantie.

De term “as is” moet in de juiste context worden toegepast

Mag een verkoper dan helemaal geen “as is” gebruiken in een advertentie? Dit mag wel, maar onder de wettelijke garantie komt een verkoper niet zomaar uit. Als er problemen zijn met een product dan moet dit voor de koper duidelijk zijn. Gebruikt een verkoper “as is” in zijn advertentie, dan zal er in de advertentie ook moeten worden aangegeven wat er allemaal aan het product kan mankeren of al mankeert. Zo weet de koper wat voor product er wordt aanschaft en dan weten zij wat zij wellicht kunnen verwachten. Als verder nergens uit blijkt dat er iets met het product mankeert, kan de koper ervoor kiezen om de verkoper aansprakelijk te stellen. Zo eenvoudig is het voor de verkoper dus niet om onder de wettelijke garantie uit te komen!

Deze term gebruiken in advertenties?

Het is af te raden om “as is” in jouw advertenties te gebruiken, aangezien de term redelijk nietszeggend is. De term heeft voor jou als verkoper geen toegevoegde waarde omdat de wettelijke garantie hoe dan ook blijft staan. Het is beter om in woorden uit te drukken wat er aan een product mankeert en in wat voor verdere staat het product zich bevindt.