Wat is een broncode?

Wat is een broncode?

Wat is een broncode?

Een broncode is een bestand met daarin tekst, code om precies te zijn. Je hebt allerlei verschillende programmeertalen waarin de code geschreven kan zijn. Met behulp van een compiler wordt de code vertaald naar een werkend programma. Voor verschillende programmeertalen zijn ook verschillende compilers. De broncode is benodigd als men aanpassingen aan de software wil maken.

Een broncode is dus de originele tekst. Een website is bijvoorbeeld geschreven in HTML, maar je ziet niet direct de code achter een pagina. Voor een website is het wel mogelijk om de broncode te krijgen. Dat gaat relatief eenvoudig. Bij andere programma’s en applicaties kan dit lastiger zijn. Die code is namelijk gecompileerd met een compiler.

Een broncode is leesbaar door een programmeur

Een broncode is leesbaar voor mensen, maar een vereiste is wel dat je bekend bent met de programmeertaal in kwestie. Ben je dat niet, dan is het moeilijk om de code te ontcijferen, alhoewel in programmeertalen vaak ook Engelse woorden voorkomen. Belangrijk is dus dat je bekend bent met een programmeertaal om te weten wat er in de broncode staat. Zelfs dan kan het echter moeilijk zijn om een grote code te analyseren en er aanpassingen aan te doen.

Daarom is het belangrijk dat een programmeur comments maakt in de broncode. Zo kan een andere programmeur de broncode ooit nog aanpassen, mocht dit nodig zijn. Bovendien is dit ook prettig voor de programmeur als hij het programma een tijd lang links heeft laten liggen. Door comments aan de broncode toe te voegen, kunnen programmeurs eenvoudig in teams werken.

Je broncode omzetten naar een programma

Om ervoor te zorgen dat de computer je broncode begrijpt, moet de broncode omgezet worden in een programma. Hiervoor heb je compilers. Welke compiler je nodig hebt, is afhankelijk van in welke taal de broncode geschreven is. Soms wordt er ook broncode geschreven die door verschillende programma’s te lezen zijn.

De broncode verkrijgen

Het is niet eenvoudig om de broncode te verkrijgen van een programma dat goed beveiligd is. Daarom is het ook niet altijd te controleren of een applicatie veilig is. Wanneer de broncode wel met iedereen gedeeld wordt, spreken we van een open source programma. De veiligheid van zo’n programma kan vaak beter gecontroleerd worden. Eventuele kwetsbaarheden waar misbruik van gemaakt kan worden, worden echter ook eerder ontdekt.