Wat is een script?

Waarschijnlijk hoor je het steeds vaker, een script. Maar wat is een script nu precies? Een script is een klein gedeelte van een programmeertaal dat wordt geschreven om een specifieke functie te doen vervullen. Over het algemeen maken websites veel gebruik van scripts om de gebruikerservaring te doen verbeteren. Maar hoe wordt een script ontwikkeld en wat gebeurd er als deze online wordt gezet? Om je hier een goed beeld van te geven zullen we hieronder kort stilstaan bij de mogelijkheden die ermee gepaard gaan. Hierdoor weet je zeker dat je de juiste keuze zult maken en dat is natuurlijk wel zo prettig.

De definitie van een script

Zoals je wellicht weet zijn er enorm veel vormen van scripting die van eenvoudig tot zeer complex kunnen variëren. Over het algemeen wordt het gezien als een verbindende factor tussen softwarecomponenten. Over het algemeen wordt het niet direct uitgelezen, maar wordt het gecompliceerd uitgelezen. Hierdoor zijn websites in staat om losse applicaties met elkaar te doen verbinden middels een script die meer functionaliteiten hebben.

In de W3C HTML standaard is ondersteuning voor scripting mogelijk opgenomen vanuit de cliënt. Over het algemeen wordt hierin gedefinieerd hoe script worden gebruikt om bepaalde webpagina’s te doen raadplegen. Een webbrowser is een goed voorbeeld van een applicatie dat wordt ondersteund door diverse scripting talen. De script code kan hierdoor direct worden geladen of op een later tijdstip.

De term black hat script

Wat je ook vaak kunt horen is de term Black Hat. Dit verwijst naar het onrechtmatig gebruiken van de code om bepaalde handelingen uit te laten voeren. Door de code aan bepaalde pagina’s toe te voegen zonder dat de gebruiker dit weet kunnen bepaalde rankings van websites beïnvloed worden in zoekmachines. Op deze manier kan de zoekmachine optimalisatie tegenwoordig worden gestraft door Google middels een penalty. Daarnaast is het ook zelfs mogelijk om een bestaande website over te nemen middels een koppie schadelijke script.

Laat het over aan een specialist

Tot slot is het altijd goed om een script toe te passen op je website. Hierbij is het wel goed om te benoemen dat dit dient te gebeuren door een specialist. Als je dit namelijk niet door een specialist laat gebeuren weet je niet zeker dat je een goed script krijgt en kan dit nadelige consequenties hebben voor je website. Om deze reden is het altijd goed om hier een specialist voor in te schakelen.