Wat is een script?

Wat is een script?

Wat is een script?

Waarschijnlijk hoor je het begrip steeds vaker voorbij komen, script. Maar wat is een script precies? Een script is een klein onderdeel van een programmeertaal die wordt geschreven om een specifieke functie te doen vervullen. Over het algemeen maken websites veel gebruik van scripts om de gebruikerservaring te verbeteren.

Hoe wordt een script ontwikkeld en wat gebeurd er als deze online wordt gezet? Om hier een goed beeld van te geven, zullen wij hieronder kort stilstaan bij de mogelijkheden die met een script gepaard gaan. Hierdoor weet je zeker dat je de juiste keuze zult maken, en dat is natuurlijk wel zo prettig.

De definitie van een script

Zoals je wellicht weet zijn er enorm veel vormen van scripting, deze variëren van eenvoudig tot zeer complex. Over het algemeen wordt het gezien als een verbindende factor tussen softwarecomponenten. Over het algemeen wordt een script niet direct uitgelezen maar wordt het gecompliceerd uitgelezen. Door het gecompliceerd uit te lezen, zijn websites in staat om losse applicaties met elkaar te verbinden middels een script die meer functionaliteiten hebben.

In de W3C HTML standaard, is ondersteuning voor scripting mogelijk opgenomen vanuit de cliënt. Over het algemeen wordt hierin gedefinieerd hoe een script wordt gebruikt om bepaalde webpagina’s raad te plegen. Een webbrowser is een goed voorbeeld van een applicatie die wordt ondersteund door diverse scripting talen. De script code kan hierdoor direct of op een later tijdstip worden geladen.

De term ‘Black Hat’ script

Wat je ook vaak kunt horen is de term ‘Black Hat’. Deze term verwijst naar het onrechtmatig gebruiken van de code, om bepaalde handelingen uit te laten voeren. Door de code aan bepaalde pagina’s toe te voegen zonder dat de gebruiker dit weet, kunnen de rankings van websites beïnvloed worden in de zoekmachines. Op deze manier kan de zoekmachine optimalisatie tegenwoordig worden gestraft door Google door middel van een penalty. Daarnaast is het ook zelfs mogelijk om een bestaande website over te nemen middels een schadelijke script.