Wat is een title attribuut?

Wat is een title attribuut?

Wat is een title attribuut?

Een title attribuut is een HTML attribuut dat aan ieder element op de pagina kan worden gekoppeld. In de praktijk wordt dit attribuut voornamelijk toegepast bij links en afbeeldingen. Middels een title attribuut wordt er extra informatie over een link of afbeelding weergegeven. Het is echter niet hetzelfde als een alt text waar de tekst van een afbeelding in staat. De attributen heeft namelijk ook een andere functie, maar wat is een title attribuut nu precies en wat is nu de meerwaarde hiervan voor de zoekmachines? Hierover lees je op deze pagina meer informatie.

Definitie title attribute

Als je op een link van een website klikt, zul je merken dat je naar een andere pagina wordt gestuurd. Door met je muis over de link te schuiven zonder te klikken, zul je een pop-up zien met een tekst, dit noemt men ook wel de title attribute. Een title attribuut is een beschrijving die je zien krijgt. Hoewel dit voornamelijk gebruik kan worden als een interactief element komen we dit voornamelijk tegen bij afbeeldingen en koppelingen. Bij een link kan de gebruiker voordat hij klikt informatie te zien krijgen over een bestemming en daarom is het goed om hier aandacht aan te besteden.

Title attribute of alt text?

Als je afbeeldingen niet worden geladen of de gebruiker beperkt is in zijn of haar gezichtsvermogen, dan kan het een alternatief zijn om een tekstuele beschrijving aan te bieden. Hierbij wordt de tekst in het kader van de afbeelding  weergeven in een lay-out. Het is zelfs mogelijk om een uitgesproken screen reader software te ontwikkelen. Een title attribuut zweeft als het ware over de layout en maakt geen onderdeel van de pagina uit. De meeste screen readers kunnen deze informatie niet hardop uitspreken en daarom is het goed om hier rekening mee te houden.

De impact van SEO

Zoals je wellicht weet zijn niet alle SEO specialisten het eens over de waarde die van dit attribuut worden gegeven voor zoekmachine optimalisatie. Webcrawlers nemen deze informatie namelijk niet over waardoor de eventuele impact op zoekresultaten amper duidelijk is. Daarnaast is het ook goed om te melden dat de touchscreen apparaten geen title attribute meerwaarde heeft omdat je niet over de link kunt gaan. Kortom, het is dus goed om in overweging te nemen of je tijd wilt besteden aan het goed zetten van alle title attributes van je website.