Wat is een assortiment?

Wat is een assortiment?

Wat is een assortiment?

Een assortiment is het aanbod van producten of diensten die een leverancier biedt. Zelfs als je slechts één product aanbiedt, is dat jouw assortiment. Verkopers kunnen een heel breed assortiment hebben, maar sommige verkopers bieden slechts enkele producten aan en hebben dus een klein assortiment. Er zijn veel webshops die hun assortiment niet zelf op voorraad hebben, denk bijvoorbeeld aan bedrijven die aan ‘dropshipping‘ doen. Om die reden is het begrip assortiment voor online marketing vrij belangrijk.

Hoe groot is jouw assortiment?

Als je veel verschillende producten aanbiedt, spreken we van een ruim assortiment. Denk bijvoorbeeld aan de lokale supermarkt of drogist. Er zijn ook bedrijven met een beperkt assortiment, deze bedrijven bieden minder producten of diensten aan. Dit hoeft overigens niets slechts te zijn, omdat bedrijven met een klein assortiment vaak een specialisme hebben. Bedrijven met een klein assortiment hebben zich vaak meer gespecialiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de bakker, de bakker heeft vaak een kleiner assortiment in vergelijking met de supermarkt, maar dit betekend niet dat de bakker een slechter lopend bedrijf heeft. Supermarkt ketens zijn hele grote ketens, dus in het algemeen heeft een supermarkt meer omzet, maar als je een goede bakker bent, gaat jouw voorraad als warme broodjes over de toonbank… letterlijk.

Het assortiment van een webwinkel

Een webwinkel heeft soms geen eigen voorraad, denk hierbij aan dropshopping bedrijven. Ook al hebben ze geen persoonlijke voorraad, hebben ze wel een assortiment. De webshop biedt immers wel producten te koop aan en dat is hun assortiment. Het hebben van een assortiment is dus niet hetzelfde als het hebben van een voorraad. Websites als affiliate websites hebben ook geen eigen voorraad, maar er kan bij hen wel gesproken worden van een assortiment. Ook een affiliate website biedt doorgaans immers diensten of producten aan.

Digitale producten

Jouw assortiment omvat dus alle diensten en/of producten die jij als bedrijf aanbiedt. Hier vallen ook producten als digitale producten onder. Verkoop je bijvoorbeeld in-game items (oftewel digitale spullen die een gamer in een spel gebruiken kan), dan maken deze ook onderdeel uit van je assortiment. Alles wat er dus op jouw website aangeschaft kan worden, of dit nou een fysiek product is of een digitaal product, valt onder de term assortiment.

Website design

Wanneer er een website ontworpen wordt, is het ook van belang om rekening te houden met het assortiment. De grote van het assortiment bepaalt bijvoorbeeld hoeveel categorieën en pagina’s er aangemaakt moeten worden binnen de website. Een bedrijf met een breed assortiment zal doorgaans meer pagina’s nodig hebben dan een bedrijf met een beperkt assortiment. Hier moet dus tijdens het ontwerpen van de website goed op gelet worden zodat alles duidelijk en overzichtelijk wordt ingedeeld, en de consument alle pagina’s goed kan bereiken.