Wat is een assortiment?

Wat is een assortiment?

Wat is een assortiment?

Een assortiment is het aanbod producten of diensten dat wordt aangeboden door een leverancier. Zelfs als je slechts één product aanbiedt, heb je een assortiment. Sommige verkopers hebben een erg breed assortiment, andere verkopers bieden slechts enkele producten aan en hebben dus een klein assortiment. Er zijn veel webshops die hun assortiment niet zelf op voorraad hebben, denk bijvoorbeeld aan bedrijven die aan dropshipping doen. Om die reden is het begrip assortiment voor online marketing vrij belangrijk.

Hoe groot is jouw assortiment?

Als je veel verschillende producten aanbiedt, dan spreken we van een ruim assortiment. Denk bijvoorbeeld aan je lokale supermarkt. Er zijn ook bedrijven met een beperkt assortiment. Dit zijn bedrijven die minder producten of diensten aanbieden. Dit hoeft overigens geen slecht teken te zijn. Bedrijven met een klein assortiment hebben zich vaak meer gespecialiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de bakker. Deze heeft een kleiner assortiment dan de supermarkt, maar dit wil niet per definitie zeggen dat de bakker minder winst maakt of minder goede producten heeft.

Het assortiment van een webwinkel

Een webwinkel heeft soms geen eigen voorraad. Denk bijvoorbeeld aan dropshopping bedrijven. Toch heeft een webwinkel dan wel een assortiment. De webshop biedt immers wel producten te koop aan. Een assortiment is dus niet hetzelfde als een voorraad. Ook een affiliate website heeft geen eigen voorraad, maar we kunnen wel van een assortiment spreken. Ook een affiliate website biedt doorgaans immers diensten of producten aan.

Ook digitale producten maken onderdeel uit van je assortiment

Je assortiment omvat dus alle diensten en/of producten die je aanbiedt. Ook digitale producten maken deel uit van je assortiment. Verkoop je bijvoorbeeld in-game items (oftewel digitale spullen die een gamer in een spel kan gebruiken), dan maken deze ook onderdeel uit van je assortiment.

Bij het design van een website is het assortiment van belang

Als een website ontworpen wordt, is het ook goed om rekening te houden met het assortiment. Het assortiment bepaalt bijvoorbeeld hoeveel categorieën er aangemaakt moeten worden. Een bedrijf met een breed assortiment zal doorgaans ook meer pagina’s nodig hebben dan een bedrijf met een beperkt assortiment.