Wat is proactief?

Wat is proactief?

Wat is proactief?

Proactief is een belangrijk begrip wat vaak wordt gebruikt. Proactief zijn kan verschillende dingen betekenen, het kan bijvoorbeeld gebruikt worden wanneer je als werknemer proactief bezig bent. Dit wilt dan zeggen dat je werk van tevoren doet om problemen in de toekomst te voorkomen. Hiernaast kan het ook zijn dat je een proactieve houding hebt. Dit betekent dat je altijd actief bent en goed op de hoogte bent van alles. Daarnaast stel je graag vragen en los je problemen goed op. Werkgevers vinden het altijd heel erg belangrijk dat je als werknemer proactief bent. Daarnaast betekent proactief ook dat je preventief bent. Zo kun je de politie proactief inschakelen als er bijvoorbeeld een grote demonstratie is. Dit is handig omdat er een grote kans is dat een demonstratie verkeerd kan aflopen. Dan is het handig dat de politie er al is om het tegen te houden. Dit noem je proactief, veel mensen noemen dit ook preventief, maar er zit wel een klein verschil tussen beiden.

Het is belangrijk dat je weet dat proactief zijn meer een actie is om problemen te voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat het om een probleem gaat wat wellicht gaat gebeuren. Doordat je proactief bent, voer jij acties uit zodat er uiteindelijk geen problemen ontstaan. In het verleden werd proactief zijn gezien als iemand die verantwoordelijkheid nam over zijn eigen leven. Heel veel mensen doen dat niet en zoeken externe hulp.

Proactief en preventief

Het verschil tussen proactief en preventief is niet heel groot, maar wel belangrijk. Hierbij is proactief meestal positief en gaat preventief altijd over iets negatiefs. Veel mensen zien proactief en preventief als een synoniem, maar dit is echter niet zo. Bij preventieve problemen wordt er vaak gekeken naar een negatieve crisis en worden er meest van keren meerdere acties uitgevoerd om dit een halt toe te roepen. Bij proactief is het probleem niet heel erg en kan een actie zelfs uitlopen tot een positieve gebeurtenis. Het is hierbij belangrijk dat een proactieve houding een positieve uitstraling heeft. Een preventieve houding ziet er vaak negatief uit, omdat het vaak gaat over een negatief probleem wat jij te allen tijde wil voorkomen.