Wat is SMART principe

Wat is SMART principe

Wat is SMART principe

Zoals je weet is SMART een methode dat wordt gebruikt om doelstellingen te doen behalen. Het SMART-principe is een methode waarbij diverse doelen worden gesteld. SMART is een engelse afkorting dat staat voor Specific, Measurable, Achievable, Relevant en Time-bound. Ieder doel kan bepaald worden door vragen te stellen. Maar wat is een SMART-principe formulatie? Om je hier een goed beeld over te geven zullen we hieronder kort stilstaan wat een SMART principe nu in werkelijkheid is. Mocht je naar aanleiding hiervan nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Definitie van SMART principe

Smart is de Engelse vertaling voor het woord slim. George T. Doran heeft voor het eerst de SMART principe toegepast in 1981 en werd gepubliceerd in een magazine genaamd de Management Review. Hierbij heeft hij meerdere interpretaties uitgelicht van deze afkortingen te weten:

  • Specific kan staan voor simple, sensible en significant;
  • Measurable kan staan voor meaningful en motivating;
  • Achievable kan staan voor agreed en attainable;
  • Relevant kan staan voor reasonable, realistic en results-based;
  • Time-bound kan staan voor time-based, time-limited, time/cost limited en timely.

Het is echter goed om te benoemen dat een SMART-principe per persoon of sector verschillend kan zijn waarbij de definitie per persoon verschillend geïnterpreteerd kan worden.

Voorbeelden van vragen volgens de SMART principe

Het is goed om te benoemen dat een formulatie volgens de SMART principe in elke vorm gevraagd kan worden. Om deze reden is het goed om hier naar te kijken zodat je zeker weet dat je de beste resultaten zult neerzetten. Hierdoor weet je zeker dat je vrage zult formuleren die voldoen aan het SMART principe. Dit is natuurlijk niet een must, maar het geeft je wel een sneller en duidelijker beeld over de mogelijkheden zodat je jouw doelen sneller kunt behalen. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan direct contact met ons op en laat je vrijblijvend informeren naar de mogelijkheden.

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig bij de formulatie van bepaalde doelstellingen? Dan is het zeker aan te raden om eens op het internet te kijken naar diverse websites die je hierbij kunnen helpen. Hierdoor weet je zeker dat je er alles aan doet om ervoor te zorgen dat je zo optimaal mogelijk doelstellingen zult formuleren waar je ook daadwerkelijk iets aan hebt.