Wat is structuur?

Wat is structuur?

Wat is structuur?

Een structuur staat voor een verzameling van taken of elementen die op een geordende manier worden weergegeven. Hierbij wordt een logisch verband aangebracht waardoor de groepering van informatie meer inzichtelijk wordt voor diverse partijen. Over het algemeen gaat het om een serie richtlijnen of regels die van een bepaald onderwerp van toepassing zijn. Maar wat is structuur nu precies en hoe kun je structuur het beste op zowel persoonlijk als zakelijk vlak toepassen? Hierover lees je hieronder meer.

Definitie structuur

Als we kijken naar de taal, zien we dat deze werkt op basis van grammatica en zinsopbouw. Zonder een goede structuur zouden we elkaar niet kunnen begrijpen en daarnaast niet kunnen communiceren. Daarnaast is het goed om te benoemen dat niet alleen taal bestaat uit deze elementen voor structuur, maar het gaat om de meeste zaken in het leven waarbij relaties tot elkaar staan. Hoe een collectie van elementen wordt geordend noemen we ook wel structuur. Wanneer het gaat om de werking van een gestructureerde verzameling dan spreken we weer over een proces.

Werkonderbreking Structuur

Een van de bekendste technieken om de productiviteit te doen verhogen is het opbreken van de omvangrijke project in kleinere groepen. Een WBS, ook wel werkonderbreking structuur genoemd, kan verdeeld worden in twee categorie├źn te weten leverbaar en fase geori├źnteerd. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het bepalen van werkpakketten die een toetsbaar segment zijn. Dit is natuurlijk een goed voorbeeld om te kijken of je dit ook in jouw dagelijkse werkzaamheden kunt toepassen.

Structuur in je persoonlijke leven

Een van de belangrijkste onderdelen in je persoonlijke leven is ook het toepassen van structuur in je persoonlijke levenssfeer. Het is namelijk goed om te weten dat het menselijk brein werkt op een aantal overlappende processen. Als je zelf geen structuur hebt, dan kunnen deze processen voor verwarring en gebrek aan balans zorgen en dit wil je natuurlijk niet wat dit kan uiteindelijk leiden tot onzekerheid en depressie. Naast structurering in je brein helpt het ook om prikkels in de dagelijkse leven voorspelbaar te maken. Hierbij kun je denken aan standaard routines zoals het opstaan op een specifiek tijdstip en nog meer zaken. Om deze reden is het zeker aan te raden om hier aandacht aan te besteden zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ben jij benieuwd welke onderdelen je het beste kunt aanpakken om meer structuur in je leven te hebben? Neem dan direct contact op met een specialist en laat je vrijblijvend informeren.