Wat is een pixel?

Wat is een pixel?

Wat is een pixel?

Een pixel is onderdeel van bijvoorbeeld de resolutie van je beeldscherm. Het is een punt in een rasterafbeelding en is een heel klein element van je scherm. Het kan natuurlijk ook een afbeelding zijn. Door meerdere pixels met elkaar te vervoegen krijg je een geheel beeld. Hierdoor wordt ook een resolutie gevormd. Zo heb je bijvoorbeeld 1920 pixels x 1280 pixels. Dit noem je dan een resolutie, deze kan veel verschillen hebben. Hoe lager de resolutie is hoe lager de kwaliteit is. Daarom waren vroeger veel beeldschermen met een lage resolutie. Nu in de toekomst zijn er veel meer beeldschermen met een hogere resolutie. Dit betekent dus ook dat de kwaliteit heel erg omhoog is geschoten. Dit is natuurlijk goed voor de consument omdat het ook tegenwoordig veel goedkoper is om een scherm te hebben met een hogere resolutie.

Dit komt omdat er zoveel concurrenten zijn die deze hoge resolutie schermen kunnen verkopen. Hierdoor wordt de prijs van het product behoorlijk omlaag gehaald. Daarnaast kan je bijna niet een pixel die alleen staat zien. Daarnaast worden pixels ook gebruikt op websites om dingen te verbergen. Zoals eerder al gezegd is het heel erg moeilijk om een pixel te zien. Daarom is het voor veel websites belangrijk om deze pixels te gebruiken. Zo kan je onzichtbare elementen hier verbergen voor het publiek wat op de website rondkijkt. Er kunnen ook dode pixels ontstaan in je scherm. Dit betekent dat je beeldscherm kapot is. Dit kan je zien door zwarte puntjes in je scherm. Dit betekent dat er een pixel kapot is. Meestal zijn dit meerdere pixels. Dit kan irritant zijn voor je omdat je het gehele scherm niet meer goed kan zien door die pixels.

Pixels op social media

Er worden ook veel pixels gebruikt op social media. Hierbij verbergen een belangrijke tool achter een pixel. Dit kan je als bezoeker niet zien, maar deze tool zorgt ervoor dat hij je overal kan volgen. Hierbij kunnen ze zien welke websites je bezoekt Naar dat je op facebook bent geweest. Hier is echter geen regels aan verbonden en geen wetten. Heel veel mensen weten dit niet en sommige kunnen dit als niet fijn beschouwen.