Wat is een SSL certificaat?

Wat is een SSL certificaat?

Wat is een SSL certificaat?

Een SSL certificaat? Een SSL certificaat is een klein bestand waarbij informatie van een organisatie wordt gekoppeld aan een cryptografische sleutel. Als deze cryptografische sleutel wordt geïnstalleerd, zal er een slot worden geactiveerd waardoor het HTTPS protocol in het leven wordt geroepen. Maar wat is de definitie van een SSL certificaat nu precies? En waarom is het zo belangrijk om hier rekening mee te houden als je een website hebt?

Definitie van een SSL certificaat

Als je een website bezoekt die is voorzien van een SSL certificaat, dan is dit te zien door een slotje van de URL in het adresbalk. De kleur van de koppeling wordt tevens ook groen weergeven. Voorheen werd ook een SSL certificaat met name gebruikt voor websites die financiële transacties kunnen verwerken. Tegenwoordig zie je dat steeds meer websites gebruik maken van een SSL certificaat.

Het is goed om te benoemen dat een certificaat bestaat uit twee sleutels. Dit zijn over het algemeen lange ketens van willekeurige nummers. Een privé sleutel en een openbare sleutel. De openbare sleutel bekend bij de server dat deze publiekelijk beschikbaar is. Alleen in combinatie van beide sleutels kan de privé sleutel worden gedecodeerd. Het is goed om te benoemen dat de server geïnstalleerd wordt waarbij een aantal providers in staat zijn om dit proces te automatiseren. Het is tevens ook mogelijk om deze configuratie handmatig uit te voeren.

Belang van het certificaat voor je website

Sinds 2018 heeft Google bij iedere website zonder een SSL een melding aangegeven dat de website niet veilig is. Hoewel de website niet per se onveilig hoeft te zijn, wil Google hiermee de veiligheid van het internet verbeteren. Dit heeft natuurlijk zoals je kunt verwachten ook impact op de zoekmachine optimalisatie. Dit betekent dat een SSL certificaat van een webpagina niet automatisch veilig is. Iedereen kan immers een certificaat aanvragen.

Hoewel er geen verplichting is om een SSL certificaat te installeren is het natuurlijk wel zo dat er vertrouwen wordt gewerkt bij de gebruiker. Na chroom zul je merken dat er steeds meer browsers zullen die ook met de waarschuwing zullen volgen. Om deze reden is het zeker aan te raden om hier aandacht aan te besteden.