Wat is een splash page?

Wat is een splash page?

Wat is een splash page?

Een splash page is een pagina die als introductiepagina van een website wordt aangetoond. Dit kan een volledig dekkende pagina zijn, maar het kan ook een vast venster zijn die over de website heen komt. Deze term wordt ook vaak gebruikt bij offline applicaties. Ze geven meestal de naam van het programma en het versienummer weer met eventueel extra informatie. Maar wat is de definitie nu precies van een splash page? Hieronder lees je meer informatie over een splash page zodat je over alle informatie beschikt.

Definitie splash page

Zoals je wellicht weet worden pagina’s of vensters gebruikt om zodoende weer te geven als er een moment komt dat er moet worden geladen bij een applicatie op een computer. Bij websites kan dit ook het geval zijn, maar dit is zeker niet de primaire doelstelling. Er zijn echter verschillende redenen om een splash page te gebruiken op een website:

  • Er kan een keuze worden gemaakt voor taalkeuze of de regio waar gebruiker zich bevindt;
  • Er kunnen versies van website aangeboden worden. Zo kunnen mensen met een langzame internetverbinding geen beperking hebben en dat is natuurlijk erg prettig;
  • Er kunnen meldingen gemaakt worden voor het plaatsen of het geven van toestemming en daarom is het zeker een goede oplossing;
  • Daarnaast kan het ook een methode zijn om leeftijdsgrens te stellen door bijvoorbeeld website met 18+ content te verbieden. Het is zeker aan te raden om hier aandacht aan te besteden.

Waarschijnlijk vraag je jezelf af waarom geen pop-up. In tegenstelling tot een pop-up maakt de splash een deel uit van het venster waarbij een pop-up deze melding niet kan onderdrukken. Daarnaast is het ook een verplichte keuzemogelijkheid bij een splash page.

Splash page als promotiemiddel maken

Natuurlijk is het zo dat vanuit informatief aspect de splash page van goede toepassing is, maar ook wordt het vaak als promotiemiddel gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld middels een splash page jezelf inschrijven op een nieuwsbrief of zelfs de mogelijkheid krijgen tot het persoonlijk toekennen van kortingvouchers. Omdat de code deel uitmaakt van de pagina is het goed om te benoemen dat de pagina niet zomaar weg geklikt kan worden. Het is dus zeker aan te raden om een splash page commerciële doelstellingen te halen.