Wat is clickbait?

Wat is clickbait?

Wat is clickbait?

Clickbait is een handige, veel gebruikte methode om een mensen naar jouw content of website te lokken. Als je naar YouTube kijkt, zie je dat veel mensen een video posten met een interessante titel of thumbnail, met deze titel of thumbnail proberen ze mensen zo ver te krijgen dat ze op de video klikken en de video gaan bekijken. Door gebruik te maken van clickbait verdienen de makers van de video meer geld, omdat meer mensen op de link klikken.

Met websites werkt dit vaak ietwat anders. Op websites wordt er ook gebruik gemaakt van clickbait. In de clickbait wordt vaak de titel dramatisch gemaakt, of er wordt zelfs valse informatie in gezet, om de bezoeker naar de website te krijgen. Zo komt de informatie die in de titel staat vaak niet overeen met de content die er op de website wordt getoond. Bezoekers worden zo op een slimme manier om de tuin geleidt, terwijl de website houder hiervan profiteert. Je ziet deze leugens en valse informatie veel voorbijkomen op YouTube en websites van bijvoorbeeld casino’s. Mensen worden vaak voorgelogen met geld of dingen waardoor ze zogenaamd ‘snel rijk’ kunnen worden. Soms kunnen mensen iets winnen, of wordt er gewoon valse informatie in de titel gezet. Die informatie komt dan vaak niet terug in de video, en toch heb je de video bekeken omdat je nieuwsgierig was. Op die manier worden de mensen binnen gehaald en verdienen veel mensen dus hun geld.

 

Hoe weet je of je erin ben getrapt?

Als je op een dramatische en sensationele titel hebt geklikt wordt je vaak door gestuurd naar de site waarop de pagina te vinden is. Vaak kun je direct zien dat de website waarop je terecht bent gekomen, niets te maken heeft met de pagina die jij hebt aangeklikt. Wanneer dat gebeurd dan weet je dat je op een clickbait titel of foto hebt geklikt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de titel wel overeen komt met de informatie op de website, maar vaak is dat niet het geval. Meest van keren moet je bij deze sites opletten dat je geen persoonlijke informatie invult. Mocht je dit wel doen kan er iets mee gebeuren waar jij niks van af weet, de informatie kan uitgelekt worden door de site zelf, of ze kunnen je op een slimme manier proberen op te lichten. Vaak wordt de clickbait en de informatie gelinkt aan jouw interesses en bijvoorbeeld jouw woonplaats. Dit komt doordat Google kan zien waar jij woont als je toestemming geeft om je locatie te delen en ze kunnen zien wat jij leuk vind wanneer je cookies accepteert op een website. Zo komen advertenties van dingen die jij kort geleden hebt bekeken ook vaak op jouw pad.

 

Wat zijn de voordelen van clickbait

Er zijn heel veel voordelen die je kunt benoemen. Één van de belangrijkste voordelen die clickbait heeft is natuurlijk dat de website houder meer clicks krijgt naar hun website. Dit betekent dus dat er meer geld verdient kan worden wanneer je clickbait goed gebruikt. Omdat er meer mensen op jouw website terecht komen, betekent dit vaak dat mensen naar de website gaan kijken als het een goed uitziende website is. Zo kunnen mensen jouw producten gaan kopen en hier verdien je dan ook meer geld mee. Dit betekent dat jij meer omzet draait, wat leidt tot het maken van meer winst. Zo kun je dus met alleen al een dramatische en pakkende titel, meer winst maken voor je bedrijf.