Wat is een witregel?

Wat is een witregel?

Wat is een witregel?

Iedereen die ook een boek heeft gelezen, een stuk in de krant of zelf een verslag. Iedereen heeft al een te maken gehad met een witregel. Een witregel is eigenlijk een term die gebruikt wordt om een regel in een tekst aan te duiden, hier wordt dan geen tekst weergegeven. Het gebruiken van een witregel is ook erg belangrijk voor het schrijven van een stuk tekst. Zo kan je meerdere dingen duidelijk maken. Bijvoorbeeld wanneer er een alinea voorbij is of wanneer je bent aangekomen bij het middel stuk. Meestal heeft een tekst een begin, middenstuk en een slot. Ik het begin wordt er duidelijk gemaakt wat het onderwerp van het stukje tekst eronder is. In het middenstuk wat vaak bestaat uit meerdere alinea’s. In het middenstuk wordt er vaak duidelijk uitgedrukt wat er aan de hand is en wat de informatie onderbouwd wat wordt weergegeven in de introductie van een tekst. In het slot wordt er gepraat over hetzelfde stukje tekst, maar dan in het kort. Of terwijl, het stuk tekst wat erboven staat wordt kort samengevoegd en nog een keer gehaald.

Waarom is het handig

Een witregel is dus erg handig voor als je bezig met het schrijven van teksten. Ook is het voor de lezer veel fijner om zo te lezen. Naast dat het handig is om verschillende alinea’s aan te duiden geeft het voor de lezer ook een prettig gevoel omdat het een stuk rustgevender is dan alles op elkaar gepropt. Daarom is het tot stand gebracht. Vroeger was dit namelijk nog niet het geval. Daarom was lezen ook niet aantrekkelijk. Veel mensen die lezen lastig vinden doordat ze bijvoorbeeld het nooit doen, een nieuwe taal proberen te lezen of omdat ze dyslexie hebben dan is het hebben van alinea’s erg handig. Doordat ze dan weer een alinea hebben gelezen krijgen ze een soort van voldoening. Een blij gevoel, dat is voor een lezer van iets erg belangrijk.

Een andere witregel is natuurlijk als je verder gaat naar de volgende pagina. Misschien heeft die pagina dan weer een nieuwe alinea. Het begint dan weer met een kleine titel wat het onderwerp van dat stukje tekst is.