Wat zijn breadcrumbs?

Wat zijn breadcrumbs?

Wat zijn breadcrumbs?

“Breadcrumbs” betekent in het Engels broodkruimels. Iedereen kent wel het sprookje over Hans en Grietje. In dit sprookje laat Hans een spoor van broodkruimels achter om de weg terug te vinden. Als we het in de wereld van online marketing over breadcrumbs hebben, dan spreken we van een pad dat de bezoeker moet volgen. Zo heeft iedere website vaak een duidelijke structuur.

Breadcrumbs op een website

Op een website vind je vaak verschillende breadcrumbs. Op een hoofdpagina vind je vaak verscheidene links die je naar een subpagina kunnen leiden. Op die manier kom je op een subpagina die voor jou interessant is. Vanaf een subpagina is het vaak ook weer mogelijk om eenvoudig terug te gaan naar de hoofdpagina. Op deze manier wordt het voor een bezoeker eenvoudig om de website te navigeren.

Breadcrumbs voor zoekmachineoptimalisatie

Ook voor zoekmachineoptimalisatie is het belangrijk dat er breadcrumbs op je website te vinden zijn. De crawlers van zoekmachines als Google kunnen aan de hand van deze breadcrumbs namelijk de structuur van je website, en de significantie van verschillende pagina’s, bepalen. Als een website erg eenvoudig is, zijn breadcrumbs overigens geen must.

Het pad is terug te zien in de URL

In de URL van een pagina is vaak terug te zien op welk pad je bent. Belangrijk is ook dat de URL van iedere pagina geoptimaliseerd is. Ook dit maakt het voor de zoekmachines duidelijker welke pagina’s hoofdpagina’s en welke pagina’s subpagina’s zijn. Zo zie je op een kledingsite bijvoorbeeld vaak een URL als deze: DOMEIN.nl/kleding/heren. De hoofdpagina in deze URL is kleding, de subpagina is in dit geval kleding voor heren.

Nadenken over de breadcrums

Belangrijk is om goed na te denken over de breadcrumbs die op je website terug te vinden zijn. Het kan ook een goed idee zijn om hier eens naar te laten kijken door een SEO specialist. Op die manier kun je er zeker van zijn dat de breadcrumbs juist geplaatst zijn en dat ook de URL’s op de website kloppen. Dit zorgt ervoor dat de website beter te navigeren is en dat de website ook beter is geoptimaliseerd voor de zoekmachines.