Wat is branding?

Wat is branding?

Wat is branding?

Met branding druk je je eigen stempel op een product of dienst. Dit is een manier om ervoor te zorgen dat er onderscheid is tussen jouw producten en die van een concurrent. Branding wordt gebruikt om meer naamsbekendheid voor een merk te creëren, maar kan er ook juist toe leiden dat een product meer gekocht wordt omdat het van een bepaald merk komt. Branding werkt dus twee kanten op.

Waar komt de term branding vandaan?

De term branding is afkomstig van het brandmerken van vee. Dit stamt nog uit het Wilde Westen. In die tijd was het niet ongewoon dat boerderijen vee van elkaar stalen. Om dit te voorkomen, besloot men om hun vee te brandmerken. Op die manier was het meteen duidelijk of een dier gestolen was of niet.

De term branding gebruiken we vandaag de dag als je je eigen merk op een product of dienst drukt. Zo ziet iedereen dat het om jouw product gaat.

Branding is meer dan alleen een stempel met je logo

Toch is branding tegenwoordig veel meer dan alleen een stempel met een logo erop. Ieder bedrijf heeft daarnaast bijvoorbeeld een eigen huisstijl. Zo maakt Coca Cola bijvoorbeeld altijd gebruik van rode verpakkingen. Ook de naam van je bedrijf is onderdeel van de branding. Bovendien hebben bedrijven vaak ook een eigen manier van communiceren. Zo communiceert het ene bedrijf extra formeel, terwijl een ander bedrijf probeert om grappig te communiceren. Zo ontstaat er onderscheid tussen bedrijven.

Branding is ook een van de redenen dat mensen er vaak voor kiezen om bijvoorbeeld naar dezelfde supermarkt te gaan. Je kiest er vaak uit dezelfde selectie producten, maar de stijl en inrichting van de winkel bevallen je. Dat is onderdeel van de branding van de supermarkt.

Het is goed om na te denken over je branding

Het is zeker niet onverstandig om goed na te denken over de branding van je bedrijf. Komt jouw huisstijl wel overal overeen? Op wat voor manier wordt er binnen jouw bedrijf naar de buitenwereld toe gecommuniceerd? Dit zijn allemaal zaken om over na te denken en het is verstandig om hier richtlijnen voor te bedenken.