Wat is uploaden?

Wat is uploaden?

Wat is uploaden?

Uploaden is een term wat staat voor het versturen van data naar een ander systeem zoals een server of een cliënt. Hierbij wordt een kopie van het originele bestand opgeslagen. Hierbij is het direct het tegenovergestelde van downloaden waarbij in dit proces juist data vanaf een externe locatie lokaal wordt opgeslagen. Het Is goed om te benoemen dat niet alle data bewust wordt geüpload, maar dat er ook informatie verzameld kan worden bij het inladen van cookies uit de cache op een computer. Maar wat is uploaden nu precies en hoe wordt dit precies toegepast? Hierover lees je meer op deze pagina.

Definitie van uploaden

Als je een foto op Instagram wilt publiceren zul je vanaf de bron een upload moeten verrichten naar Instagram. Dit kan bijvoorbeeld vanuit een computer of een smartphone. Afhankelijk van de persoonlijke instellingen wordt de publicatie vervolgens zichtbaar gemaakt voor iedereen, alleen voor vrienden of alleen voor de mensen in je tijdlijn. Het is dus goed om te benoemen dat je diverse bestanden kunt uploaden. Ook is het goed om te vermelden dat het niet alleen op Instagram kan. Zo is het ook mogelijk om bijvoorbeeld subsidieaanvragen te doen uploaden via een portaal. Kortom, er is genoeg mogelijk!

Upstream en downstream

Uploaden wordt ook wel vaak upstream genoemd terwijl downloaden weer downstream wordt genoemd. Er zijn echter nog steeds meer aanbieders van internet die de nadruk leggen op downstream snelheid. Dit is natuurlijk van belang als je aandacht besteed aan kwaliteit internet video’s die via streaming worden gedownload. Bij het uploaden van deze video wordt de upstream snelheid weer van belang en de upstream is ook van belang bij een video chat. Kortom, is het goed om hier aandacht aan te besteden omdat je niet voor verrassingen wilt komen te staan. Niets is namelijk zo vervelend als het hebben van sloom internet terwijl je een voetbalwedstrijd wilt gaan streamen.

Merk jij dat je niet genoeg internet snelheid hebt? Dan is het zeker aan te raden om hierover in gesprek te gaan met je provider. Hierdoor weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan en dat is natuurlijk erg prettig.