Wat is een 302 redirect

Wat is een 302 redirect

Wat is een 302 redirect

In tegenstelling tot een 301 redirect waar het gaat om een permanente doorverwijzing gaat het bij een 302 redirect om een tijdelijke doorverwijzing van de URL naar een andere URL. Je gebruikt deze vorm dus als je tijdelijk mensen doorverwezen wilt hebben. Wil je toch voor een permanente doorverwijzing gaan, dan moet je kijken naar de mogelijkheden van een 301-redirect. Het is echter goed om te benoemen dat bij een tijdelijke doorverwijzing geen autoriteit door wordt gegeven waardoor er over het algemeen minder vaak behoefte is aan deze type doorverwijzing. Maar in welke situaties kan het dan toch handig zijn om gebruik te maken van een 302-redirect?

Voor een bezoeker is het niet te zien of er sprake is van een 301-redirect of een 302-redirect. Je wordt namelijk bij beide predicts automatisch doorverwezen naar een andere URL. Het grote verschil zit hem dus voornamelijk in het permanente karakter bij de 301 en een tijdelijk karakter bij de 302. Maar in welke situaties is een 302-redirect nu precies handig? We zullen hieronder kort stilstaan bij de situatie en de impact van een redirect bij Google.

In welke situaties kan het handig zijn

Het kan voorkomen dat je website live is en dat je aan de achterkant bezig bent met de website. Om de klanten niet op een lege pagina uit te laten komen kun je tijdelijk gebruik maken van een 302-redirect zodat ze alsnog op een pagina uitkomen die ze informatie verschaft. Hierdoor kun jij tijdelijk aan de website werken terwijl de website live is en dat is natuurlijk erg handig. Heb jij een pagina vervangen of is de URL veranderd? Dan is het goed om gebruik te maken van een permanente doorverwijzing van de 301-redirect.

Google en 302 redirect

Als we kijken naar de praktijk zien we dat er meer behoefte is aan een permanente redirect dan een tijdelijke redirect. Dit komt omdat webmasters regelmatig verkeerde verwijzingen toepassen waardoor Google zelf een interpretatie maakt van de doorverwijzing. Daarnaast heeft Google ook aangegeven dat de 302-redirect niet geheel wordt meegeteld in de zoekresultaten waardoor de oude pagina indexeren blijft. Kijkend naar het officiële standpunt van Google is dat ze zelf bepalen op welke wijze een redirect wordt beoordeeld. Om deze reden is het altijd goed om in gesprek te gaan met een SEO-specialist zodat je zeker weet dat de juiste redirect voor jouw website wordt aangemaakt. Het is immers zonde als je positieve score in Google verloren gaat.