Wat is client side scripting

Wat is client side scripting

Wat is client side scripting

Je hebt twee soorten van scripten, zo heb je client side scripting en server side scripting. Je hebt deze alle twee nodig voor een goed werkende site. De client side scripting zorgt ervoor dat de klant dingen op jouw site kan laden. Hierbij hebben wij het over pagina’s filmpjes en bestanden. Dit wordt allemaal toegepast op de codes van de website. Deze scripting zijn nodig om de data van de website naar de klant te sturen. Zo kan die gene de website laden en alle informatie die erop staat. Dit moet natuurlijk wel goed geprogrammeerd zijn anders kunnen er dingen niet laden en dan heb je een website die niet goed werkt. Dit is vooral belangrijk als je een grote website hebt met heel veel teksten en filmpjes. Dan kan het voorkomen dat de website zoveel informatie moet sturen naar de server, dan kan het zijn dat de website trager is of helemaal niet meer kan laden.

 

Hoe wordt client side scripting geprogrammeerd

Client side scripting wordt door een website maker geprogrammeerd in je website. Dit gebeurt met verschillende codes. Hierbij worden HTML, CSS en JavaScript gebruikt. Deze programma’s zijn allemaal nodig om de scripting goed te laten werken. Het is wel moeilijk om het goed te laten werken omdat er heel veel systemen zijn die client side scripting niet goed genoeg kunnen ondersteunen. Server side scripten is daar in tegen vele malen simpeleren om toe te passen en te kunnen gebruiken. Hierbij moet er een goede combinatie ontstaan tussen de client en server scripten waardoor jouw website goed kan laden.

 

Hoe weet je of alles nou echt goed werkt?

Je weet pas of alles goed werkt als je zelf kijkt wat er gebeurt als er veel mensen op de website actief zijn. Je kunt hierbij kijken of de website goed geladen kan worden en dat mensen op de verschillende pagina’s kunnen kijken. Ook kan je het zien aan de inlog servers of mensen wel überhaupt op hun account kunnen inloggen. Hieraan kan je merken of de site daadwerkelijk wel laadt. Als je deze dingen allemaal toepast weet je zeker dat je website loopt.